„Kao prvo, posadi drvo“ -  projekat u Zenici: 8.372 sadnice za 8.372 srebrenička šehida

BiH 29.10.2021, 12:17 29.10.2021, 13:26
„Kao prvo, posadi drvo“ -  projekat u Zenici: 8.372 sadnice za 8.372 srebrenička šehida
© AA

Uz prisustvo brojnih zvanica i većeg broja građana, među kojima su prednjačili djeca i mladi, kod osnovne škole "Mak Dizdar" u Zenici, je prigodnom svečanošću ozvaničen početak realizacije velikog ekološkog projekta "Kao prvo, posadi drvo", koja ima za cilj pošumljavanje i obogaćivanje životne sredine drvnim asortimanima.

Prve sadnice u školskom dvorištu zajedno s učenicima ove škole zasadili su ministri u Vladi ZDK Spahija Kozlić i Mirsad Hadžić, parlamentarni zastupnik Jasmin Duvnjak, predstavnici drugih institucija uključenih u ovu aktivnost, te brojni učenici zeničkih škola i studenti.

- Ideja za veliku akciju je potekla nakon što je nedavno ispred jedne zeničke osnovne škole, bez opravdanog razloga, iz čiste nesavjesti i neodgovornosti uprave škole, neljudski i necivilizacijski srušena dva bora i smrča. Zbog ovog ekocida uzrokovanog nemarom poslaničkom inicijativom sam u kantonalnoj skupštini pokrenuo ovaj program. Svaka posađena sadnica, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu, koji prednjači s industrijskom proizvodnjom, predstavlja novi izvor čistog zraka i vode za nas i naše buduće naraštaje i naš je konkretan doprinos za očuvanje zdravog okoliša. Nastojimo da ovo bude edukacija uz odgoj djece i učenika na jačanje svijesti i znanja o značaju vlastitog učešća i ulaganja napora u očuvanju prirode i brige o šumama. Želimo istovremeno da budu zasađene 8.372 sadnice u znak trajnog sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kazao je za AA poslanik Jasmin Duvnjak.

Akcije pošumljavanja će biti uključene u godišnje programe rada škola i organizirat će se svake godine, a današnja akcija je prvi put u ZDK organizovano pokrenula masovno pošumljavanje uz učešće svih učenika i studenata.

- Ova aktivnost će biti uvrštena u godišnje programe rada svih osnovnih i srednjih škola i realizirat će se u ovom periodu kada nestaje vegetacije. Osim pošumljavanja, imat ćemo i niz edukativnih predavanja o značaju pošumljavanja i očuvanja prirodne sredine, rekao je Kozlić.

Projekt pomažu Kantonalna uprava za šumarstvo i JP "Šumsko-privredno društvo ZDK" koji su obezbjedili tehničke uslove za sadnju drveća.

- Ova akcija podrazumijeva sadnju 8.372 sadnice u znak sjećanja na Srebrenicu. Trenutno vršimo i intenzivne aktivnosti na jesenjoj fazi sadnje drveća za koju smo pripremili 800.000 sadnica, koje će biti distribuirane u deset općina. Koristim priliku da pozovem sve građane, nevladine organizacije, da daju svoj doprinos. Svake godine ćemo obezbjediti sadnice i tehničku i stručnu pomoć. Vjerujem da ćemo i ove godine uspješno završiti sve aktivnosti i ovo je dobar primjer da se ove aktivnosti trebaju proširiti na sve građane našeg kantona kako bi unaprijedili ambijent u kojem živimo, istakao je Jasmin Devedžić, direktor JP ŠPD ZDK.

Velika akcija pošumljavanja školskih okruženja i ogoljenih šumskih površina u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojoj će učestvovati osnovci, srednjoškolci i studenti, trajat će do sredine novembra. Sve aktivnosti zajednički realiziraju Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Kantonalni pedagoški zavod uz aktivno sudjelovanje škola, zatim Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Uprava za šumarstvo i JP ŠPD ZDK, piše AA.

​​​​​​​

komentari (0)