Katar će osigurati izlaz građana BiH iz Gaze i prijevoz do Sarajeva

Prema informacijama Balkan Newsa, pregovori o puštanju svih stranih državljana iz Gaze odvijaju se na relaciji Izrael-Katar-Hamas

BiH 14.11.2023, 11:55
Katar će osigurati izlaz građana BiH iz Gaze i prijevoz do Sarajeva
© AA

Prema posljednjim informacijama, još uvijek nije sigurno kada će državljani Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Gazi biti pušteni na izlazak iz ratne zone preko graničnog prelaza s Egiptom, Rafaha. Ovo je glavna tema današnjeg hitnog sastanka ambasadora Bosne i Hercegovine u Kataru, Semira Halilovića, i ministra vanjskih poslova Katara, Muhameda bin Abdulaziz Al-Khulaifija, gdje je razgovarano o što hitnijoj evakuaciji bh. građana iz Gaze koja se danima pokušava izvršiti.

Prema informacijama Balkan Newsa, pregovori o puštanju svih stranih državljana iz Gaze odvijaju se na relaciji Izrael-Katar-Hamas.

Halilović je katarskom ministru lično predao notu bh. ambasade sa spiskom bh. građana uz molbu za hitnu evakuaciju njih 54 među kojima su državljani BiH te njihovi srodnici.

Katarski ministar naglasio je da proces izlaska iz Gaze ide preko liste sa druge strane Rafah prelaza - na listu Hamasa, u čemu se Katar obavezao da će taj proces u što skorijem roku okončati za Bosnu i Hercegovinu. Na inicijativu Halilovića, Katar je dao garancije da će osigurati prijevoz državljana Bosne i Hercegovine iz Egipta za Sarajevo.

- Katar je ključna strana u slučaju državljana BiH u Gazi jer bez njihove asistencije ne bi mogli napustiti Gazu. Ukoliko Katar ne pomogne da ih palestinska strana stavi na prioritetnu listu za evakuaciju, to bi značilo da bi proces mogao potrajati jako dugo i biti vrlo neizvjestan. Uz pomoć Katara i stavljanjem naših državljana na listu sa palestinske strane, mi dobijamo šansu za hitnu evakuaciju. Zahvaljujem se Kataru na ovoj važnoj i ključnoj pomoći. Vrlo je važno da Katar, kao medijator između svjetskih sila, stane iza naših državljana, to im daje sigurnost za evakuaciju i jednu vrstu protekcije. Katarski ministar obećao je osigurati i avion Katara za evakuaciju naših građana iz Gaze prema Sarajevu. Onog trenutka kada napuste Egipat, Katar je obećao preuzeti ih i, preko Dohe, prevesti za Sarajevo. Ukoliko se stvari odviju ovako, mogu samo reći da se radi o velikoj stvari i zahvaljujem se Kataru na ključnoj pomoći u ovoj izuzetno teškoj operaciji, rekao je Halilović.

Osim BiH, na evakuaciju čeka i oko 200 državljana Norveške.

komentari (0)