Košarac: Evropska unija dostavila izvještaj o ispunjavanju uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac najavio da će početkom septembra organizovati sastanak sa predstavnicima nadležnih tijela iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta na kojem će biti definisani dalji koraci i izrada akcionog plana u vezi sa izvršavanjem obaveza iz izvještaja

BiH 09.08.2022, 14:11 10.08.2022, 14:32
Košarac: Evropska unija dostavila izvještaj o ispunjavanju uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH
© AA

 Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac saopštio je da je Direktorat za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije dostavio izvještaj o inspekcijskom nadzoru s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvještaj direktorata dostavljen je Kancelariji za veterinarstvo BiH nakon što je evropski audit tim u maju ove godine izvršio neophodne kontrole kod izvozno orijentisanih privrednih subjekata iz Bosne i Hercegovine.

- Cijenimo da uočeni nedostaci i preporuke iz izvještaja nisu rigoroznog karaktera i da ih možemo uspješno prevazići i realizovati kako bismo u konačnici ostvarili zacrtani cilj, a to je da domaćim privrednicima omogućimo plasman crvenog mesa na evropsko tržište, rekao je Košarac.

Najavio da će početkom septembra organizovati sastanak sa predstavnicima nadležnih tijela iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta na kojem će biti definisani dalji koraci i izrada akcionog plana u vezi sa izvršavanjem obaveza iz izvještaja.

- EU je naš važan spoljnotrgovinski partner i aktivno radimo na stvaranju uslova za izvoz domaćih proizvoda na ovo, ali i na druga tržišta poput Rusije i zemalja članica Evroazijske ekonomske unije, Kine, Izraela, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedna je od najadekvatnijih mjera za zaštitu domaće proizvodnje, što je prioritet u radu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Moj stav je da EU treba da tretiramo kao partnera, a ne da budemo puki podizvođači interesa EU. Naš primarni cilj je zaštita interesa i unapređenje poslovanja privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH, poručio je Košarac.

Izrazio je žaljenje zbog činjenice da BiH nije uvela prelevmane i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU.

- Smatram da bi to bila efikasna mjera zaštite domaće proizvodnje, naglasio je Košarac.

Ponovio je stav da u pojedinim dijelovima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije ispregovaran u korist domaćih privrednika.

- Rezultat takvog odnosa je niz apsurda koji štete našim privrednicima, poput toga da se živa stoka iz EU može uvoziti u BiH, a onda meso od tih životinja BiH ne može izvoziti u EU. To je eklatantan primjer kako EU štiti interese svojih proizvođača. U razgovorima sa predstavnicima Delegacije EU insistirali smo na rješavanju ovog problema. Uvjeren sam da možemo naći način da od EU dobijemo zeleno svjetlo kako bi se meso domaćih proizvođača moglo naći na evropskom tržištu, zaključio je Košarac.

komentari (0)