Koca: Turska vakcina TURKOVAC će biti na raspolaganju građanima BiH

Ministrica je posebnu zahvalnost iskazala za vakcine, maske i testove koje je Republika Turska donirala građanima BiH

BiH 18.11.2021, 11:20 18.11.2021, 11:38
Koca: Turska vakcina TURKOVAC će biti na raspolaganju građanima BiH
© MCPBiH

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević sastala se u Antaliji s ministrom zdravlja Republike Turske dr. Fahretinom Kocom i razgovarala s njim o aktualnim temama o saradnji BiH i Turske u području zdravstva. Istaknuto je i to da će vakcina koja će biti proizvedena u Republici Turskoj, ukoliko bude potrebe za istom, biti na raspolaganju građanima BiH. 

- Konstatirano je da Bosna i Hercegovina i Republika Turska imaju uspješnu dugogodišnju saradnju u području zdravstva, a okvir za saradnju je Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske potpisan u maju 2010. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Ministrica Gudeljević je na sastanku istakla kako je BiH važnu da se nastavi provedba Sporazuma naročito u dijelu formiranja zajedničkoj radnog povjerenstva koje će definirati prioritete u trenutačnoj saradnji, kao i eventualno proširenje saradnje na javnozdravstvena pitanja od zajedničkog interesa. 

Ministrica je posebnu zahvalnost iskazala za vakcine, maske i testove koje je Republika Turska donirala građanima BiH. Ministar Koca je informirao ministricu Gudeljević o vakcinama protiv COVID-19 zaraznog oboljenja koje će biti proizvedeno u Republici Turskoj i koje će, ukoliko bude potrebe za istom, biti na raspolaganju građanima Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je da se, zahvaljujući mogućnostima kojima raspolaže razvijeni zdravstveni sistem Republike Turske, veliki broj teško oboljelih pacijenata iz Bosne i Hercegovine liječi u turskim klinikama. Prepoznavši važnost ove regije, Turska je u Bosni i Hercegovini otvorila predstavništva nekih od vodećih turskih klinika. Otvaranjem takvih zdravstvenih ustanova, građamo,a BiH se omogućava pravovremena dijagnostika, te efikasnija, stručnija i profesionalnija zdravstvena usluga, što upotpunjuje i poboljšava cjelokupni zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru je konstatirano da je Ministarstvo civilnih poslova, kao partnerska organizacija, sudjelovalo u organizaciji dvodnevnog sajma „Bosnia Healthcare Expo“, u majuu 2021. godine, na kojem su promovirane najveće bolnice u Republici Turskoj uz sudjelovanje dvije bolnice iz BiH.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević tokom službenog posjeta Turskoj sudjeluje u radu ” HIMSS Euroazija Konferencije i izložbe zdravstvenih informacija i tehnologije 2021”, navodi se u saopštenju Ministarstva civilnih poslova BiH. 

komentari (0)