Komšić: " Ako visoki predstavnik u BiH nametne nova rješenja, najbolje da se izbori u FBiH ukinu"

Predviđajući da će Schmidt biti posljednji visoki predstavnik u BiH, Komšić je naveo da je Bosna i Hercegovina žrtva pragmatičnih interesa

BiH 29.03.2023, 14:00 30.03.2023, 13:59
Komšić: " Ako visoki predstavnik u BiH nametne nova rješenja, najbolje da se izbori u FBiH ukinu"
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić,  rekao je da su neki potezi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini izazvali podjele.

Komšić je kazao da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, vodio proameričku politiku, dok je SAD vodila politiku podrške albanskom, srpskom i hrvatskom nacionalizmu kako bi zadržali određeni nivo stabilnosti u regionu posljednjih godina.

- On provodi američku politiku, uz podršku Britanaca. Evropskoj uniji se ovo ne sviđa, ali njoj je daleko važniji odnos sa SAD-om nego čak i njihovi vlastiti principi u BiH. EU se ovo ne sviđa jer sve ide pogrešnim tokom. Oni znaju, ako ovo bude išlo ovako kako se traži i sve ovo što Schmidt radi i tendencija da nametne takva rješenja kakva će nametnuti, BiH nikad neće biti članica EU. Odmaći ćemo se od svega onoga što EU traži od nas. Činjenica je opet da ima i zemalja kojima takav princip odgovora. To su prije svega zemlje koje ne žele da pričaju o proširenju EU u ovom trenutku, kazao je Komšić za FTV. 

Član Predsjedništva Komšić smatra da je, ukoliko visoki predstavnik nametne nova rješenja, da je najbolje da se izbori u FBiH, ukinu. 

- Čovjek ne zna šta bi rekao na takve planove. Onda je najbolje da visoki predstavnik i američki ambasador bilo koji budu, mada mislim da poslije Schmidta neće biti više visokih predstavnika, najbolje da oni onda određuju. Dođe dan izbora oni odrede. Čemu izbori, sve je farsa onda, dodao je Komšić. 

Predviđajući da će Schmidt biti posljednji visoki predstavnik u BiH, Komšić je naveo da je Bosna i Hercegovina žrtva pragmatičnih interesa.

komentari (0)