Komšić: „Ako vlasti RS-a ovako nastave, morat će se odgovoriti silom“

BiH 30.12.2021, 13:20
Komšić: „Ako vlasti RS-a ovako nastave, morat će se odgovoriti silom“
© AA

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da će, ako se nastave separatistički koraci vlasti Republike Srpske, morati primijeniti sila.

Komšić je reagovao na korake Republike Srpske, da se povuče iz nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i stvori paralelne institucije.

Entitet Republika Srpska je u Službenom glasniku RS-a objavio ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, koja je osnovana kao alternativa Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine, a koji je potpisala Željka Cvijanović. Ukoliko se zakon ne poništi, on će stupiti na snagu za šest mjeseci.

Ističući da su koraci entitetske vlasti neustavni, Komšić je kazao: "Bit će podnešena krivična prijava protiv odgovornih lica. Vlasti RS-a očito ne mare za bilo kakva upozorenja iz međunarodne zajednice."

Prema riječima Komšića, sada je, više nego ikad, na potezu Tužilaštvo BiH.

- Ako se ovo nastavi, sutra će se isto desiti i sa Oružanim snagama BiH, sa pravosuđem, a kad se desi, tada će se morati odgovoriti silom, kazao je Komšić za Klix.ba.

Komšić je naveo da ukoliko se ne odgovori na to, da će to značiti „da se pristalo na ono što nazivaju mirnom disolucijom.“

Balkan News

komentari (0)