Komšić: Dokazalo se da je predsjednik Erdogan veliki prijatelj Bosne i Hercegovine

BiH 27.08.2021, 21:43
Komšić: Dokazalo se da je predsjednik Erdogan veliki prijatelj Bosne i Hercegovine
© AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Sarajevu istakao da su imali vrlo iskrene i korisne razgovore.

Istakao je da su razgovarali o temama koje se tiču bilateralnih odnosa te širih regionalnih odnosa, kao i nekih tema koje su globalne prirode.

- Dokazalo se da su predsjednik Erdogan i njegova administracija i narod Republike Turske veliki prijatelji Bosne i Hercegovine, kazao je Komšić u obraćanju.

Istakao je da su se dogovorili da se sljedeći trilateralni sastanak, odnosno trilaterala BiH – Turska – Srbija, održi u Bosni i Hercegovini, javlja AA.

- Precizan termin će biti definisan. To je nastavak cijelog ciklusa te vrste sastanaka koji su se pokazali vrlo korisnima u smislu stabilizacije i političke situacije u odnosima naših zemalja ali i stabilizacije cijele situacije u regiji, posebno što su vezani za neke konkretne projekte. Tu, prije svega, mislim na veliki infrastrukturni projekat izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd - Sarajevo, koji ide svojim tempom, rekao je Komšić.

Naglasio je da su razgovarali i o značaju i potrebi povećanja trgovinske razmjene BiH i Turske.

Razgovarali smo o potrebi i šansi, prije svega, za Bosnu i Hercegovinu da trgovinska razmjena između naše dvije zemlje napokon dostigne tu čarobnu cifru od jedne milijarde eura, dolara. Mi imamo uspješnu ekonomsku saradnju i prostora zaista ima puno za daljnje razvijanje ekonomskih odnosa, kazao je.

Dodao je da ih je Erdogan upoznao sa situacijom oko stanja investicija turskih partnera u Bosni i Hercegovini i problema na koje nailaze.

- Razgovarali smo o nekim konkretnim projektima kada je riječ o potrebi da se turski investitori i kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini dovedu u ravnopravan položaj s domaćim firmama, istakao je Komšić.

Kako je rekao, razgovarali su i o jačanju saradnje u sektoru energetike.

- Razgovarali smo o namjeri da naše dvije zemlje potpišu pismo namjere za saradnju u oblasti energetike što je od vitalnog značaja za BiH s obzirom na stanje u sektoru energetike i izazovima koji nas očekuju u narednim godinama, kazao je Komšić.

Odgovarajući na pitanja novinara o stanju u BiH, blokadi rada državnih institucija i izjavama koje govore o "disoluciji zemlje", Komšić je rekao kako takvi potezi ne vode nikuda.

- Blokade rada institucija su besmislene i ne vode nigdje. Na kraju će se završiti nakon nekog vremena, ne ovisi o meni, a završiće se konstatacijom da smo samo džaba gubili vrijeme i energiju, rekao je Komšić.

komentari (0)