Komšić i Džaferović o Inzkovoj odluci: Civilizacijski čin i ispunjena obaveza prema žrtvama

Odluka visokog predstavnika, smatra Džaferović, ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost...

BiH 23.07.2021, 13:53
Komšić i Džaferović o Inzkovoj odluci: Civilizacijski čin i  ispunjena obaveza prema žrtvama

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o dopunama u Kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

- Pozdravljam odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da izvrši dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Ta odluka utemeljena je na nizu presuda suda Ujedinjenih nacija, to jeste Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koje su van svake razumne sumnje utvrdile postojanje zločina genocida u Bosni i Hercegovini, odnosno genocida u Srebrenici,  naveo je Komšić.

Po njegovim riječima, odluka visokog predstavnika jeste civilizacijski čin, i ono najmanje što porodice žrtava genocida zaslužuju.

- Krajnje je vrijeme bilo da se putem zakonskih regulativa uredi način sankcioniranja onih koji veličaju zločin genocida, onih koji vrijeđaju žrtve i pokušavaju da ugroze dostojanstvo žrtava..Također, ovo je jasna poruka politikama koje svoje narative grade na veličanju genocida i na rasprivanju međuetničke mržnje među građanima Bosne i Hercegovine, da takvo djelovanje nije prihvatljivo i da neće proći bez primjerene kazne. Drago mi je da Inzko na kraju mandata, uprkos začuđujućem protivljenju nekih od ključnih međunarodnih faktora u BiH donio ovakvu odluku,  ocijenio je Komšić.

Smatra da je našem društvu ovakva odluka bila neophodna, kao neka vrsta “prijeko potrebnog lijeka” sa nadom da svakom zlu ipak može doći kraj. Ova odluka je stvar civilizacijskih vrijednosti u današnjem svijetu, posebno u Evropi, piše Fena.

- Mislim da je Inzko postupio po svojoj savjesti, na žalost na kraju mandata! Ali bolje ikada nego nikada, pogotovo kada se zna na koliki je otpor nailazila ova odluka kod njegovih “međunarodnih šefova, zaključio je Komšić.

Odluku visokog predstavnika pozdravio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. On je istakao kako je visoki predstavnik postupio ispravno te ispunio obavezu koju ima „prema žrtvama, prema svojoj savjesti ali i prema Dejtonskom sporazumu“.

- Negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava povjerenje među narodima i ugrožava mi", naveo je Džaferović.

Prema njegovim riječima negiranje genocida se godinama tolerisalo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u BiH, u kojem porodice žrtava jednostavno ne mogu da žive na miru, javlja AA.

- Visoki predstavnik je postupio ispravno, jer se nije smjelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorificiraju zločince. Ovom odlukom napravljen je snažan iskorak u civilizacijskom smjeru. Presude o genocidu prihvata sav civilizirani svijet i jedino normalno jeste da i BiH, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude dio tog okvira, navodi Džaferović.

Odluka visokog predstavnika, smatra Džaferović, ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost.

- Samo na osnovu istine i pravde moguće je ići naprijed i u BiH i u regiji, dodao je Džaferović.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

komentari (0)