Komšić: Stavovi ambasade Izraela su kontradiktorni, UZP ideologija i jednakost građana ne idu skupa

Reakcija Komšića stigla je nakon današnjeg saopćenja Ambasade Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH

BiH 08.08.2022, 16:14 08.08.2022, 16:18
Komšić: Stavovi ambasade Izraela su kontradiktorni, UZP ideologija i jednakost građana ne idu skupa
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je kako stavovi koje iznosi Ambasada Izraela u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sadrže nekoliko vidnih kontradiktornosti. 

- Prva se odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama. U istoj izjavi kaže se da se podržava 'legitimno predstavljanje' kao izraz konsocijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu, jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji", navodi se u izjavi objavljenoj iz Komšićevog kabineta, te dodaje: "Druga se odnosi na to što zagovornici konsocijacije u Bosni i Hercegovini su oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, što čvrsto vjerujem nije zvanična politika Izraela."

Komšić je u tom kontekstu pozvao, kako je rekao, prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće.

- Pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite 'interpretatore' i jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Jevreja u Bosni i Hercegivini kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa. Prema univerzalnim principima vode nas naše aspiracije za članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji, dok nas politike 'konsocijacija' i etničkih podjela udaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Zato je pojašnjenje stavova Izraela veoma važno, naveo je Komšić.

Reakcija Komšića stigla je nakon današnjeg saopćenja Ambasade Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, piše AA. 

komentari (0)