Konaković nakon sastanka s hrvatskim kolegom Grlićem Radmanom: Evropski put BiH nema alternativu

Simpatije prema bilo kome, tradicionalne, vjerske, neke druge relacije sa bilo kojom zemljom su potpuno dozvoljene, ali ambicije da se Bosna i Hercegovina udalji od evropskog puta su na štetu građana u cijeloj BiH, kazao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH

BiH 24.11.2023, 11:45 24.11.2023, 13:19
Konaković nakon sastanka s hrvatskim kolegom Grlićem Radmanom: Evropski put BiH nema alternativu
© AA

 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je da je primarni prioritet Bosne i Hercegovine integracija u Evropsku uniju (EU), a da bi svaki pokušaj zaokreta od evropskog puta značio pucanje kičme bh. ekonomije na štetu svih njenih građana. 

Konaković se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom.

Sastanak dvojice šefova diplomacija i delegacija održan je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a Konaković je nakon sastanka istakao da smatra da se intenzitet i dinamika bilateralnih razgovora Sarajeva i Zagreba odvijaju na zadovoljavajućem nivou.

Konaković je dodao da njegov hrvatski kolega i prijatelj Grlić Radman spada u red najagilnijih i najaktivnijih zagovarača procesa euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

“Današnji sastanak je primarno fokusiran na ovaj momentum, na situaciju u kojoj Bosna i Hercegovina ima na stolu ponudu, mogu tako slobodno reći, od strane Evropske unije, koju ranije nikada nije imala, ima političku spremnost zbog promjene odnosa unutar same Evropske unije i promjene stava o proširenju da ugrabi možda zadnji voz za te ozbiljne evropske integracije“, rekao je Konaković.

Ukazujući i na ekonomske šanse rasta pružene Zapadnom Balkanu od strane Evropske unije, Konaković je kazao da bi političari u Bosni i Hercegovini zato morali imati visoko razvijenu svijet o važnosti ovog trenutka i prioritetu donošenja odluka koje BiH vode ka Evropskoj uniji, piše AA. 

Konaković je rekao i da Bosna i Hercegovina sa Hrvatskom ima značajan obim trgovinske razmjene i da tu postoji poprilična pokrivenost uvoza izvozom.

“Hoću još jednom da pošaljemo poruku svima koji vide u bilo kojem drugom pravcu budućnost Bosne i Hercegovine jer brojke pokazuju da mi drugog puta nemamo. Naš ukupan izvoz u Rusiju i Kinu na godišnjem nivou iznosi oko 0,8 posto, da nam je oko 0,5 posto izvoz u nerazvijene afričke zemlje, a da izvoz u Zapadnu Evropu, odnosno u Evropsku uniju i region iznosi oko 93 procenta svega što se proizvede u Bosni i Hercegovini. Neka bilo ko proba zamisliti šta bi značio pokušaj zaokreta za Bosnu i Hercegovinu u političkom i ekonomskom smislu. Ekonomiji Bosne i Hercegovine pukla bi kičma pri bilo kakvom takvom pokušaju. Simpatije prema bilo kome, tradicionalne, vjerske, neke druge relacije sa bilo kojom zemljom su potpuno dozvoljene, ali ambicije da se Bosna i Hercegovina udalji od evropskog puta su na štetu građana u cijeloj Bosni i Hercegovini, u oba bh. entiteta i Brčko distriktu“, istakao je Konaković.

Poručio je da je primarni prioritet Bosne i Hercegovine integracija u Evropsku uniju, kao u integracija u NATO za koji trenutno nema političkog konsenzusa.

Grlić Radman će se u nastavku posjete Bosni i Hercegovini sastati i sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Planiran je i susret sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

komentari (0)