"Konačna sloboda" najbolji igrani film 27. Sarajevo Film Festivala

BiH 19.08.2021, 23:23
"Konačna sloboda" najbolji igrani film 27. Sarajevo Film Festivala
© AA

U sklopu 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) u četvrtak navečer u Narodnom pozorištu održana je ceremonija dodjele nagrada, a Srce Sarajeva u kategoriji za najbolji film dobilo je ostvarenje "Konačna sloboda" Sebastiana Meisea, javlja AA.

Prestižnom nagradom Srce Sarajeva okrunjeni su filmovi iz Takmičarskog programa - igrani film, Takmičarskog programa - dokumentarni film, Takmičarskog programa - kratki film i Takmičarskog programa - studentski film.

Ovogodišnji Takmičarski program - igrani film predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske premijere, a osam regionalnih.

Pobjednik u ovoj kategoriji je "Konačna sloboda" (Great Freedom) Sebastiana Meisea.

Meise je zahvalio svima na nagradi dodajući kako je ovo velika čast.

U selekciji Takmičarski program - dokumentarni film publika je mogla pogledati šesnaest filmova, od toga osam svjetskih premijera, jednu evropsku, šest regionalnih i jednu bh. premijeru.

Nagradu u ovoj kategoriji dobio je film "Pejzaži otpora" Marte Popivode.

Popivoda je zahvalila timu filma i kazala kako je ova nagrada najteža i najvažnija za cijeli tim koji je mogao raditi, jer se film bavi pitanjem otpora.

Specijalno priznanje žirija dodijeljeno je za "Isti san" Vlada Petrija.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je za "Looking for Horses" Stefana Pavlovića.

Nagrada za ljudska prava dodijeljena je za "Les enfants terrible" Ahmeta Necdeta Cupura.

Takmičarski program - kratki film gledaocima je ponudio deset filmova, od toga četiri svjetske premijere, a šest regionalnih, a pobjednikom je proglašen "Sve što dolazi" (Everything ahead) Mate Ugrina.

Specijalno priznanje žirija dobio je film "Raseljeni" Samira Karahode.

Selekcija Takmičarski program - studentski film sastojala se od dvanaest filmova, od čega su četiri svjetske premijere, tri međunarodne i pet regionalnih.

Film "Ljetni planovi" Alexandrua Mironescua dobitnik je nagrade u ovoj kategoriji.

Mironescu je zahvalio svima na ovoj nagradi izrazivši uzbuđenje zbog nje te dodao kako se nada da će se opet vratiti u Sarajevo.

Osim Srca Sarajeva za najbolje filmove u takmičarskim programima, dodijeljeno je i Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/rediteljicu, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i glumicu, te CineLink nagrade.

Nagrada Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/rediteljicu pripala je Milici Tomović (film "Kelti"). Tomović je tom prilikom kazala kako zahvalila na nagradi i dodala kako su film napravili s mnogo ljubavi te da je bilo divno snimati ga kao i gledati.

Georg Friedrich (Konačna sloboda) dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najboljeg glumca, a nagrade za najbolju glumicu dijele glumice iz filma "Brdo na kojem riču lavice" Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Shabani.

Nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti je dodijeljena za film "Tražeći Veneru" (Norika Sefa), a specijalno priznanje dodijeljeno je za "Igralište" (Laura Wandel).

Dodijeljene su i CineLink nagrade Industry Days Awards.

Zajedničke fotografije dobitnika nagrada nije bilo zbog ograničenja uvedenih u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusa.

27. Sarajevo Film Festival se završava sutra, 20. augusta, projekcijama nagrađenih filmova i svjetskom premijerom filma "Toma" Dragana Bjelogrlića.

komentari (0)