Konstituisan novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske

Na konstitutivnoj sjednici predviđeno je da Željka Cvijanović položi zakletvu kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, kao i Milorad Dodik koji je izabran za predsjednika Republike Srpske te Ćamil Duraković i Davor Pranjić koji su novoizabrani potpredsjednici Republike Srpske iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda

BiH 15.11.2022, 15:59
Konstituisan novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske
© AA

Na prvoj sjednici koja se održava danas u Banjaluci konstituisan je novi, 11. saziv Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Nakon polaganja svečane zakletve narodnih poslanika, za predsjednika Narodne skupštine izabran je Nenad Stevandić iz stranke Ujedinjena Srpska. Nakon toga donesena je i odluka da će i u ovom sazivu parlament RS-a imati četiri potpredsjednika.

Do izbora novog rukovodstva Narodne skupštine sjednicu je vodila Nataša Radulović iz SNSD-a kao najstariji poslanik novog saziva, a poslanici opozicije imali su brojne primjedbe na njen rad zbog čega se vodila burna rasprava.

Za generalnog sekretara Narodne skupštine imenovan je Boran Bosančić iz Demokratskog saveza (DEMOS), a za zamjenika generalnog sekretara Nebojša Zgonjanin iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP).

Na konstitutivnoj sjednici predviđeno je da Željka Cvijanović položi zakletvu kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, kao i Milorad Dodik koji je izabran za predsjednika Republike Srpske te Ćamil Duraković i Davor Pranjić koji su novoizabrani potpredsjednici Republike Srpske iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Poslanici će na ovoj sjednici razmatrati i pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Na opštim izborima održanim 2. oktobra dovoljan broj glasova za ulazak u Narodnu skupštinu RS dobilo je 11 stranaka. SNSD ima 29 poslanika, SDS 13, PDP osam, SP, DEMOS i Pokret za državu po pet, US, Za pravdu i red i DNS po četiri te NPS i SPS po tri poslanika.

AA

komentari (0)