Konvoj pomoći od 54 kamiona iz BiH krenuo ka Turkiye

Šleperi prevoze stambene kontejnere, prehrambene i higijenske proizvode, deke, vreće za spavanje, grijalice, agregate, odjeću, obuću...

BiH 17.02.2023, 19:53 17.02.2023, 22:36
Konvoj pomoći od 54 kamiona iz BiH krenuo ka Turkiye
© AA

Konvoj pomoći od ukupno 54 šlepera krenuo je večeras iz Sarajeva prema Turkiye. 

Šleperi prevoze stambene kontejnere, prehrambene i higijenske proizvode, deke, vreće za spavanje, grijalice, agregate, odjeću, obuću...

"Uspjeli smo napuniti 54 šlepera isključivo zahvaljujući donacijama građana i brojnih kompanija. Ovo nije pomoć organizacije Pomozi.ba, već pomoć stanovnika cijele Bosne i Hercegovine, koji su se u nevjerovatno velikom broju odazvali kako bi poslali podršku narodu koji je preživio veliku tragediju", kazali su iz Udruženja Pomozi.ba, organizatora ove akcije, piše AA. 

Konvoj će stići u grad Edirne u Turkiye gdje će doniranu robu preuzeti turska Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) i turske humanitarne organizacije koje će je proslijediti prema ugroženim područjima shodno potrebama.

"Ovo je samo jedan dio pomoći za ljude koji su preživjeli zemljotres katastrofalnih razmjera i ostali bez svega što su imali. Podsjećamo da je jedan šleper sa grijalicama, agregatima, dekama i vrećama za spavanje već ranije stigao u Turkiye. Pomoć ćemo i u narednom periodu pružati shodno potrebama i informacijama koje budemo dobijali iz Turkiye", istakli su iz Pomozi.ba.

Naveli su da se materijalne stvari još uvijek ne mogu poslati u Siriju, te da stanovništvu te zemlje pomažu novčano uz pomoć humanitarnih organizacija koje se tamo nalaze.

"Do sada smo uplatili više od 100.000 KM organizacijama u Siriji koje dijele obroke i prehrambene pakete, nabavljaju šatore, dušeke, vreće za spavanje i sve ono što je neophodno ugroženom stanovništvu. Na tome nećemo stati, već ćemo i u narednom periodu slati pomoć ovoj zemlji", istakli su iz Pomozi.ba.

Akcija pomoći za Turkiye i Siriju i dalje se može novčano podržati pozivom na telefonski broj 17006 kojim se doniraju dvije konvertibilne marke, te donacijama putem web platforme www.pomoziba.org, Paypala i bankovnih računa Udruženja sa naznačenom svrhom uplate "Pomoć za Tursku i Siriju".

komentari (0)