U Oćeviji kod Vareša nekada je bilo sedam kovačnica, danas su ostale samo tri. Jedna od njih je i kovačnica Jozeljić. Željezo kuju na isti način kao i prije 500 godina.
- Radi se još uvijek na tradicionalan način, znači voda, zrak, ručni rad. Prave se najviše peke i sačevi, tave, vok tave, noževi, poljoprivredni alat ali to iz godine u godine u godinu sve manje i manje, kazao je Dražen Jozeljić, vlasnik kovačnice “Jozeljić”.
Kroz nekoliko koraka od zagrijavanja, kovanja i oblikovanja, obični komad željeza dobija svoj oblik i svrhu. Proizvodi iz ove kovačije, pronašli svoje mjesto od Vareša pa čak i do Amerike i Australije.
- Pa imamo ovda što kažu, okolica Vareša, malo i dalje i ako se kome šta pošalje. Počeli smo raditi i za EU. Imamo partnera u Austriji, za njega izvozimo, a on pokriva cijelu EU, tako da, naših proizvoda nema u kojij državi nema, istakao je Dražen.
Kupci sa raznih strana svijeta dolaze da se da vide na koji način se prave njihovi proizvodi.
- Danas sam doputovao iz Austrije u Bosnu, u selo Oćevija. Došli smo da vidimo odakle dolaze naše ručno kovane tave, koje su posebno pogodne za roštiljanje. Nalazimo se u 700 godina staroj kovačnici, koja je još uvijek u porodičnom vlasništvu. Ovo se mora vidjeti, ovaj osjećaj je fenomenalan, kazao je Leo Gradl, posjetilac iz Austrije.
Neki od posljednjih kovača u Evropi nadaju se da će se njihov rad i trud vrednovati i u budućnosti te da će se truditi da ga sačuvaju od zaborava.
Balkan News