Članovi policijskog udruženja IPA pomažu Turkiye: "Naš nijet je najbitniji u ovoj situaciji da tim ljudima olakšamo"

Ističe da su se i njihove kolege u drugim zemljama u regiji Balkana također pridružili akciji prikupljanja novca za kupovinu šatora

BiH 14.02.2023, 15:42
Članovi policijskog udruženja IPA pomažu Turkiye: "Naš nijet je najbitniji u ovoj situaciji da tim ljudima olakšamo"
© AA

Članovi Međunarodne policijske asocijacije (IPA) iz Sarajeva pokrenuli su akciju kupovine zimskih šatora kako bi dali doprinos i pomogli ljudima u provincijama na jugu Turkiye, pogođenim razornim zemljotresima prošli ponedjeljak. 

Muamer Klino, predsjednik regionalnog kluba IPA Sarajevo, zajedno sa nekoliko članova ovog udruženja razgovarao je sa savjetnicima za unutrašnja pitanja pri Ambasadi Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Mehmetom Erduganom i Alijem Durmazom koji su izrazili zahvalnost na ovoj vrijednoj pomoći.

Klino je istakao da su akciju organizovali na poziv člana IPA-e iz Turkiye Mustafe Sena, predsjednika Udruženja za širenje znanja iz Istanbula.

- Od prvog dana smo pokrenuli neke inicijative i akcije da pomognemo i olakšamo tim ljudima na bilo koji način. Znamo da je ovo malo, mi smo mala zemlja, nismo ni bogati, ali pomogli smo koliko možemo. Naš nijet je najbitniji u ovoj situaciji da tim ljudima olakšamo, kazao je Klino, dodajući da su ”u sklopu Gorske službe spašavanje Sarajevo u Tursku poslali nekoliko svojih članova da učestvuju u akcijama potrage i spašavanja”.

Napominje da su odlučili da pruže pomoć i u vidu zimskih šatora koji su u ovom momentu veoma potrebni ugroženim ljudima koji su ostali bez krova nad glavom.

- Tražili su pomoć u vidu šatora koji su ljudima potrebni, kao i grijalice, kazao je Klino, napominjući da, za ljude koji nisu upoznati, cijena jednog takvog šatora košta oko 650 KM.

- Mi smo kao policijsko udruženje do danas, znači za dva dana, skupili novac za 15 takvih šatora. Barem na ovaj način želimo da podstaknemo i ostale zemlje jer znamo koliko smo mi s Turskom povezani u svakom smislu i svaki vid pomoći je dobro došao. Znamo koliko su ti ljudi nama pomagali u ratu, poslije rata, i danas nam pomažu. Mi im se ne možemo odužiti ni finansijski ni bilo čime. Mi smo mala zemlja, ali drago nam je da se naši ljudi, naši članovi, odazivaju i koliko mogu pomažu, rekao je.

Ističe da su se i njihove kolege u drugim zemljama u regiji Balkana također pridružili akciji prikupljanja novca za kupovinu šatora.

- Kolege iz Crne Gore su na našu inicijativu odmah pokrenuli akciju sa svojim članovima i skupljaju novčana sredstva za narod Turske. Stupili smo u kontakt sa IPA Sjeverna Makedonija u Skoplju i Albaniji, te su i oni pokrenuli akciju, rekao je Klino, napominjući da će ”nastaviti akciju za prikupljanje sredstava za kupovinu šatora za ljude u Turske”.

Dodao je da će oko 20-tak njihovih članova na čelu sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Mirsadom Vilićem učestvovati u humanitarnoj utrci/šetnji za Turkiye i Siriju koja će se u četvrtak 16. februara u 18 sati održati na Darivi u Sarajevu od koje će kompletan prihod biti usmjeren za pomoć stradalim područjima od zemljotresa.

IPA Sarajevo se prvenstveno bavi organizacijom pomoći svojim članovima koji su u teškoj situaciji ali i drugim ljudima koji se nađu u teškoj situaciji. U Sarajevu imaju preko 400 članova.

U svijetu IPA okuplja oko 550 hiljada članova u 65 država i zastupljeni su na svim kontinentima.

Međunarodna policijska asocijacija (IPA) je nezavisno tijelo sačinenjeno od članova policijskih službenika, aktivnih (najmanje pet godina u službi) i penzionisanih, i bez razlika zasnovanih na činu, rasi, boji kože, jeziku ili religiji.

komentari (0)