Članovi Predsjedništva BiH se sastali sa Erdoganom

BiH 18.06.2021, 09:31
Članovi Predsjedništva BiH se sastali sa Erdoganom
© AA

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali se u Antaliji sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, prenosi AA.

Članovi Predsjedništva BiH su čestitali predsjedniku Erdoganu uspješnu organizaciju SEECP summita. Turski predsjednik je iskazao zadovoljstvo uspješnim ishodom Summita, koji će imati pozitivan učinak na unapređenje saradnje među zemljama Jugoistočne Evrope.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, u srdačnom razgovoru, potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji predstavljaju dobru osnovu za razvoj i unapređenje odnosa na svim poljima.

Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje, gdje se očekuje značajno povećanje trgovinske razmjene, naročito nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Ugovorno regulisanje odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Turske je na izuzetno visokom nivou, čemu svjedoče i brojni potpisani sporazumi i projekti saradnje u oblasti infrastrukture, građevinski projekti, projekti u saobraćaju, te promociji stranih investicija. Poseban fokus je bio na ubrzanju aktivnosti na realizaciji projekta autoputa "Sarajevo – Beograd – Sarajevo", koji će doprinijeti značajnom unapređenju ekonomije Bosne i Hercegovine, i bh. društva u cjelini.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji kada je borba protiv pandemije koronavirusa u pitanju, negativnim efektima na ekonomski, socijalni i zdravstveni aspekt života, te imunizaciji stanovništva. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Erdoganu na kontinuiranoj pomoći i donaciji 30.000 vakcina za BiH.

Na kraju susreta, sagovornici su ponovili posvećenost i podršku intenziviranju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, kroz brojne projekte i inicijative, a na dobrobit i unapređenje standarda svih građana.

komentari (0)