Livanjski konji bez zaštite – kradu ih, preprodaju, ubijaju

Više od 1.000 divljih livanjskih konja godinama su turistička atrakcija i prirodni fenomen ovog kraja BiH

BiH 25.01.2024, 10:12
Livanjski konji bez zaštite – kradu ih, preprodaju, ubijaju
© AA

Uprkos pokušajima nevladinog sektora i pojedinaca pa i Grada Livna, livanjski divlji konji još uvijek su bez zaštite. Dok čekaju da ih se stavi u zakonsku proceduru, livanjski konji meta su lopova, ljudi koji ih preprodaju ili ubijaju.

Ovu priču ponovo je potaklo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organizacijom sastanka na temu zaštite divljih konja na visoravni Kruzi podno planine Cincar, piše Federalna.ba.

Više od 1.000 divljih livanjskih konja godinama su turistička atrakcija i prirodni fenomen ovog kraja BiH. S obzirom na ovu brojnost, zaslužili su zakonsku zaštitu, poručeno je sa sastanka. 

 - Vjerujem da ćemo, što se tiče struke, dobiti sve moguće potrebne parametre i analize kako to uraditi, a dalje je na institucijama, odnosno, budimo iskreni, na političkoj volji. Kad se nešto hoće, onda se nešto i napravi da se to realizira, kaže ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog Kantona Božo Perić.

Pomoćnica gradonačelnika za gospodarstvo, inspekciju, lokalni razvoj i investicije Ivana Markov kaže da traje procedura izrade projektnog zadatka za studiju, odnosno za stručno obrazloženje zaštite tog područja.

- Naravno, to nije naša nadležnost, ali nadamo se da ćemo mi dostaviti jedan projektni zadatak, jednu inicijativu, kako bi bili početni koraci napravljeni u tom smjeru, kaže Markov.

Profesor Agronomskog fakulteta u Mostaru, Vinko Batinić, kaže da su livanjski konji dio nacionalnog bogatstva BiH i kao takve ih treba zaštiti.

- Tu se svakako treba uključiti na jedan naučni pristup sve relevantne institucije ove države. Da problemi sa livanjskim konjima ne budu problemi nego stvarni dio kulture, bogatstva i tradicije ovoga kraja. Pogotovo zadnjih godina su oni i promovirani kao jedan poseban vid turističke atrakcije, kaže profesor Batinić.

A uz Agronomski fakultet iz Mostara, stručnu pomoć i potrebnu logistiku za utvrđivanje njihovog zdravstvenog stanja, genetske mutacije, genotip, optimalan broj jedinki i procjenu ugroženosti prostora na kojemu obitavaju i očuvanje biodiverziteta, dat će i Veterinarski fakultet iz Zagreba.

Zaštitom bi livanjski divlji konji konačno bili priznato bogatstvo i dobro države BiH.

komentari (0)