Ministar Çavuşoğlu u Sarajevu: Turska snažno podržava teritorijalnu cjelovitost BiH

BiH 05.05.2021, 13:07 05.05.2021, 13:12
Ministar Çavuşoğlu u Sarajevu: Turska snažno podržava teritorijalnu cjelovitost BiH
© AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu (Çavuşoğlu) izjavio je kako njegova zemlja nastavlja podršku Bosni i Hercegovini, uključujući i podršku u borbi protiv pandemije i projektu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, javlja AA.

Šef turske diplomacije Čavušoglu jučer je doputovao u Sarajevo, a danas se sastao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Nakon tet-a-tet sastanka s Turković i sastanka proširenih delegacija ministarstava dvije zemlje, Čavušoglu se zahvalio na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo boravkom u Sarajevu.

- Danas smo imali veoma koristan sastanak. Razmotrili smo načine na koje bi mogli naše odlične političke odnose proširiti i na sva druga polja. Želim posebno naglasiti da ćemo nastaviti pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini, a posebno u borbi protiv pandemije COVID-19, naglasio je Čavušoglu.

Ističući kako trgovinska razmjena između Turske i BiH nije opala ni u uvjetima pandemije, Čavušoglu je kazao da je došlo do rasta izvoza iz BiH i da će strane nastaviti raditi na nastavku trenda ka balansiranju te razmjene.

Delegacije su razgovarale o nizu projekata, uključujući i najvažniji projekt izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, a Čavušoglu je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Vijeće ministara BiH danas treba ratificirati Sporazum o infrastrukturnoj i transportnoj saradnji.

- Razmijenili smo mišljenja i o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regiji. Mi snažno podržavamo političko jedinstvo, teritorijalnu cjelovitost, mir i prosperitet BiH. Raduje nas da su nakon 12 godina u Mostaru održani lokalni izbori. U posljednje vrijeme su bili aktivni nekakvi papiri o temi cjelovitosti BiH i mi smo odmah iznijeli svoj stav o tome. Danas ponovo naglašavamo kako su takve teme i rasprave opasne, ne samo po BiH, već po cijelu regiju i Evropu, poručio je turski ministar.

Dodao je kako kruženje takvih zlonamjernih anonimnih papira nikome ne donosi korist te je dodao kako je o tome jučer razgovarao i sa zvaničnicima Slovenije.

- I u Sloveniji sam rekao da ovi anonimni papiri nikome ne mogu biti od koristi, istakao je turski ministar vanjskih poslova.

Poručio je kako Turska podržava integraciju BiH i zemalja Zapadnog Balkana u evropske i atlantske institucije i kako nastavlja doprinositi stabilnosti i miru na bazi rada trilateralnih mehanizama Turska – BiH – Srbija i Turska – BiH – Hrvatska.

Najavio je Čavušoglu da će u drugoj polovici juna u Antaliji biti održan sastanak delegacija zemalja jugoistočne Evrope, a potom i prvi Antalija diplomatski forum na kojem bi trebala učestvovati i ministrica Turković.

Na upit novinara o nastavku pomoći Turske u jeku borbe protiv pandemije, Čavušoglu je kazao da Turska nabavlja vakcine od različitih dobavljača i uskoro očekuje proizvodnju i domaćih vakcina te je poručio da će u tom kontekstu i u skladu s mogućnostima nastaviti pomagati i Bosni i Hercegovini i njenom narodu.

Prokomentirao je i nastavak projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd u kontekstu negativnih posljedica pandemije po globalnu ekonomiju. Čavušoglu je kazao kako je taj projekt već započet iz Srbije i kako su u toku pripreme i u BiH, a da ga Turska snažno podržava i vjeruje u njegovu uspješnu realizaciju.

- Umjesto proturanja papira nepoznatih autora koji izazivaju rasprave koje nikom ne koriste, a za koje su nam i u Sloveniji rekli da to nisu uradili i pustili u javnost, dakle, umjesto takvih stvari koje razdvajaju, trebamo se usredotočiti na projekte koji povezuju zemlje i narode u regiji. Pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Turska je postavila takvu viziju i pridaje važnost i podržava projekt autoputa Sarajevo – Beograd, zaključio je ministar.

Šef turske diplomacije Čavušoglu se danas sastao i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, a tokom dana će se sastati i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom te članovima Kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

komentari (0)