Ministar Forto sa kolegom Vesićem: "Važno je da oživimo željeznički koridor od Banja Luke, preko Doboja i Tuzle do Srbije"

Sagovornici su se dogovorili da pred evropske partnere istupe sa zajedničkim projektom, naglašavajući da takva saradnja daje težinu projektima

BiH 30.03.2023, 13:42 31.03.2023, 14:02
Ministar Forto sa kolegom Vesićem: "Važno je da oživimo željeznički koridor od Banja Luke, preko Doboja i Tuzle do Srbije"
© AA

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, boravi danas u službenoj posjeti Republici Srbiji tokom koje se sastao sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem sa kojim je razgovarao o jačanju prometnih, a prije svega cestovnih i željezničkih veza, koje će ojačati odnose dviju država i pomoći u razvoju regiona. 

Forto je izrazio zadovoljstvo što se razgovaralo o konkretnim stvarima te najavio buduće zajedničke projekte.

- Iznimno je važno da željeznički koridor koji ide od Banje Luke preko Doboja i Tuzle na Zvornik i dalje u Srbiju oživimo i moderniziramo te da protok ljudi i robe bude puno bolji, što je ključno za razvoj dviju zemalja. Također, potrebno je osposobiti granične prelaze na kojima Srbija već radi, a posebno onaj prema Bijeljini, istakao je Forto.

Vesić je rekao da se trenutno rade tri brze prometnice i autoputa koja povezuje Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, prenosi AA. 

- Prva je Sremska Rača - Kuzmin, kao dio autoputa Beograd - Sarajevo, druga je brza cesta Ruma - Šabac - Loznica, koja će imati vezu sa Bosnom i Hercegovinom i odvojak prema Badovincima, te cesta Požega - Kotroman, koja će omogućiti vezu prema Višegradu. Imat ćemo četiri granična prelaza na brzim prometnicama i autocestama, što je neprocjenljivo, naglasio je Vesić.

Sagovornici su se dogovorili da pred evropske partnere istupe sa zajedničkim projektom, naglašavajući da takva saradnja daje težinu projektima.

komentari (0)