Ministar odbrane BiH Helez: U Turkiye šaljemo inženjersku i dio jedinice za spašavanje, ćebad, opremu, prikupljamo krv

Helez kaže kako je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine jedino koje je nešto uradilo i koje nešto može kada je u pitanju pomoć stradalim u Turkiye

BiH 09.02.2023, 10:09 09.02.2023, 10:52
Ministar odbrane BiH Helez: U Turkiye šaljemo inženjersku i dio jedinice za spašavanje, ćebad, opremu, prikupljamo krv
© AA

Naš vojni dio ljekarskog tima koji djeluje u sklopu Balkanskog ljekarskog tima već je krenuo za Turkiye, a danas operativno radimo koliki broj preostalih pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine će krenuti za pomoć unesrećenim u zemljotresima koji su pogodili Turkiye, odnosno gdje će biti smješteni i ko će ih prihvatiti, potvrdio je za Anadoliju Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- To će biti vrlo brzo sprovedeno, naglasio je Helez.

Nije mogao govoriti o broju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji će sudjelovati u akcijama u Turkiye, jer, kako je naveo, "to ulazi u sferu tajnosti, ali je istakao da će angažman pripadnika OS BiH u zbrinjavanju unesrećenih u Turkiye biti maksimalno u skladu sa mogućnostima".

- Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je u stalnom kontaktu sa ambasadom Republike Turkiye u Sarajevu i ne radimo ništa napamet. Sve aktivnosti sprovodimo u koordinaciji sa ambasadom da ne napravimo ništa što ne treba, istakao je Helez.

Helez kaže kako je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine jedino koje je nešto uradilo i koje nešto može kada je u pitanju pomoć stradalim u Turkiye, piše AA. 

- Mi smo poduzeli šest aktivnosti. Sve pripremamo operativno i provodimo. Šaljemo jednu jedinicu iz inženjeriskog bataljona, ljekarski tim koji je u okviru Balkanskog ljekarskog tima, imamo jedinicu za spašavanje prilikom nesreća i nepogoda koja se angažuje u Bosni i Hercegovini prilikom pada aviona i helikoptera. Dio te ekipe ćemo poslati tamo da pomognu unesrećenim, odnosno u njihovom traženju. Pokrenuli smo dobrovoljno darivanje krvi. Imamo oko 10.000 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sve su to momci koji mogu dati krv, naveo je Helez.

Otvoren je i žiro račun za prikupljanje finansijske pomoći.

- Malo smo odluku izmijenili i učinili da povećamo angažman i spustimo do najniže instance po komandnoj odgovornosti taj segment da vidimo da to bude što više i bolje. I ja sam uplatio prvi da pokažem primjerom, rekao je Helez.

Oružane snage Bosne i Hercegovine će, kazao je Helez, osigurati i ćebad i opremu potrebnu za zbrinjavanje unesrećenih.

- Sve aktivnosti koje radimo su takve da Oružane snage Bosne i Hercegovine funkcionišu bez problema i da ništa ne uspori ili smanji mobilnost Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. U proceduri smo tražili saglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Njihovo je samo da odobre, nemaju nikakvu drugu ulogu. Danas oni trebaju to vratiti. Cijelo to vrijeme mi smo radili na pripremama, naveo je Helez.

Helez ističe da je dan nakon zemljotresa sve pokrenuo.

- Neki ljudi kažu, zakasnili ste. Ne znam, jedino prije zemljotresa da smo radili, što je nemoguće. Sve teče po planu, naglasio je Helez.

komentari (0)