Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio delegacije kompanija turske odbrambene industrije

Ministar Podžić je naglasio da mu je drago vidjeti kako prijatelji Bosne i Hercegovine vojno-tehnološki napreduju, te je izrazio nadu nakon aktuelnih dešavanja u Ukrajini, da će Evropa razumjeti da je sigurnost prioritet broj jedan...

BiH 20.04.2022, 12:11
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio delegacije kompanija turske odbrambene industrije
© AA

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa saradnicima primio je 20. aprila 2022. godine predstavnike kompanija turske odbrambene industrije “Roketsan”, “STM” i “Havelsan”.

Cilj posjete je bio da predstavnici odbrambene industrije Republike Turkiye steknu uvid i procijene stanje i potrebe OSBiH, u kontekstu potpisivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, a imajući u vidu Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017 - 2027. godina.

Ministar odbrane BiH je napomenuo da je Sporazumom o vojno-finansijskoj saradnji dogovorena finansijska pomoć između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojim se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona konvertibilnih maraka) za MO i OS BiH, i taj novac će biti iskorišten za nabavljanje nove opreme od turske odbrambene industrije.

Ministar Podžić je naglasio da mu je drago vidjeti kako prijatelji Bosne i Hercegovine vojno-tehnološki napreduju, te je izrazio nadu nakon aktuelnih dešavanja u Ukrajini, da će Evropa razumjeti da je sigurnost prioritet broj jedan.

Na sastanku je, pored predstavnika kompanija, prisustvovao i vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar koji se zahvalio na prijemu te dodao da će ovi vidovi saradnje biti još jedan most spajanja između dvije prijateljske zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH. 

komentari (0)