Ministar trgovine Turkiye Mus razgovarao sa Novalićem i Košarcem

Mus je izjavio u obraćanju na 11. Sarajevo Business Forumu (SBF) da Balkan kao regija može preovladati u odnosu na druge regije kada je u pitanju pozicioniranje kompanija kako iz Turkiye tako i iz drugih zemalja

BiH 11.05.2022, 15:51 11.05.2022, 15:58
Ministar trgovine Turkiye Mus razgovarao sa Novalićem i Košarcem
© AA

Ministar trgovine Republike Turkiye Mehmet Mus razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem. 

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da su sagovornici ocijenili da su bilateralni odnosi BiH i Turkiye dobri i prijateljski, te da je važno neprestano raditi na njihovom daljem unapređenju. Konstatovano je da postoji prostor za jačanje saradnje u sektoru turizma, energetike i poljoprivrede, te unapređenje spoljnotrgovinske razmjene na obostranu korist.

Na sastanku je istaknuto da je ukupna robna razmjena BiH i Turkiye u 2021. godini iznosila je 1,63 milijarde KM, te da je za prva tri mjeseca ove godine iznosila 458,71 milion KM, što je za 117,52 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Dodaje se da je Košarac istakao da se dobri politički odnosi članova Predsjedništva BiH, a posebno srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana pozitivno reflektuju na polje ekonomije i trgovine. S tim u vezi, on je izrazio posebnu zahvalnost Republici Turkiye na odobravanju izvoza ugovorenih količina mineralnog đubriva na tržište BiH.

Košarac je ukazao na potrebu nastavka izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište Turkiye, kako bi se izbjegla pojava eventualnih tržišnih viškova u BiH.

- Sagovornici su usaglasili da je potrebno intenzivnije raditi na prevazilaženju prepreka i unapređenju poslovnog ambijenta u cilju privlačenja turskih investitora, budući da postoji zainteresovanost za ulaganje u BiH, posebno kada je riječ investiranju u slobodne zone, navodi se u saopštenju.

Ministri Košarac i Mus razmijenili su mišljenja i o benefitima trilateralne ekonomske i trgovinske saradnje između BiH, Srbije i Turkiye. Dogovoreno je da naredni sastanak Trilateralnog trgovinskog komiteta bude održan krajem juna ili u julu ove godine u BiH, nakon čega će se intenzivno raditi na organizaciji trilateralnog poslovnog foruma.

Mus koji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine boravi povodom učešća na 11. Sarajevo Business Forumu (SBF), sastao se i sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem.

Ministar Mus će se u poslijepodnevnim satima sastati i sa turskim privrednicima.

Mus je izjavio u obraćanju na 11. Sarajevo Business Forumu (SBF) da Balkan kao regija može preovladati u odnosu na druge regije kada je u pitanju pozicioniranje kompanija kako iz Turkiye tako i iz drugih zemalja.

komentari (0)