Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Hurtić u posjeti Republici Turskoj

U razgovoru sa načelnikom opštine Serdivan Osmanom Celikom, ministar Sevlid Hurtić je naglasio kako Bosnu i Hercegovinu i Turkiye veže prije svega iskreno prijateljstvo

BiH 25.04.2024, 11:56 29.04.2024, 13:26
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Hurtić u posjeti Republici Turskoj
© AA

 Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić tokom posjete Republici Turskoj sastao se sa zvaničnicima iz okruga Adapazar/Sakarya u kojima su naseljeni i građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Mutlu Isiksu, načelnik opštine Adapazar, ugostivši ministra Hurtića kazao je kako je Bosna i Hercegovina najznačajnija zemlja za Tursku.

"Geostrateški gledano, vi ste za Tursku najvažnija država. Naša podrška i pomoć u bilo kojem smislu nikada neće izostati. Osim toga, Turci gaje veliku empatiju prema narodu BiH jer smo kulturološki vrlo slični. Ja da stotinu puta dođem u Bosnu i Hercegovinu, poželio bih i 101. put da obiđem sve gradove", rekao je Isiksu.

Zahvalivši se na srdačnom prijemu, ministar Hurtić je Isiksuu čestitao na pobjedi na izborima te rekao da je pred njim zahtjevan zadatak.

"Vi rješavate probleme naroda. Jednom ako ne uradite nešto, kao da niste uradili ništa. U Bosni i Hercegovini je to specifično jer uvijek imamo turbulencija. S druge strane, obilujemo ljepotama koje datiraju iz Osmanskog perioda, od Višegrada, Sarajeva, Mostara, Počitelja, Stoca i tako dalje", naveo je Hurtić.

U razgovoru sa načelnikom opštine Serdivan Osmanom Celikom, Hurtić je naglasio kako Bosnu i Hercegovinu i Tursku veže prije svega iskreno prijateljstvo.

"Otvoreni smo prema vama za svaki vid institucionalne saradnje. Osim toga, već odavno podržavamo tursku ekonomiju brojnim dolascima na more u vašu zemlju", rekao je Hurtić.

Celik je istakao kako na teritoriji njegove opštine živi puno Bošnjaka koji su razvili biznise i integrirali se u zajednicu.

"Postoje udruženja koja rade u interesu Bosne i Hercegovine i Turske. Prošle godine su započeti susreti zemljaka Bošnjaka i to je vrlo zanimljiv događaj", rekao je Celik.

Hurtić je posjetio i Federaciju kulturnih udruženja BiH i fabričko postrojenje za preradu mlijeka.

Ministar je obišao i prostorije Svjetskog saveza dijaspore kojeg vodi Hasan Šehović. Ukratko su predstavljene aktivnosti saveza, predstojeći turnir u futsalu koji će se naredne sedmice održati na Vlašiću, kao i glavni odbor saveza, te predstojeći kongres Svjetskog saveza dijaspore planiran za juni u Sarajevu.

komentari (0)