Ministarstvo odbrane BiH: Raspisan konkurs za školovanje na Vojnim akademijama u Turskoj

BiH 18.06.2021, 15:34 18.06.2021, 15:38
Ministarstvo odbrane BiH: Raspisan konkurs za školovanje na Vojnim akademijama  u Turskoj
© AA

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je javni konkurs za školovanje kadeta na Vojnim akademijama Oružanih snaga Republike Turske, za školsku 2021/2022. godinu, javlja AA.

Konkurs je raspisan za prijem 14 kandidata na Vojnoj akademiji kopnene vojske, šest kandidata na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji i tri kandidata na Vojnoj medicinskoj akademiji.

Pored opštih uslova propisanih članom 9. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH pored adekvatne srednje škole i najmanje vrlo dobrog uspjeha tokom školovanja od kandidata se očekuje određena tjelesna spremnost, a poželjno je poznavanje turskog jezika.

- Kandidati/kinje prijavljeni na Javni konkurs proći će test tjelesne spremnosti, test iz poznavanja engleskog jezika, test općeg znanja i intervju. Sigurnosnu provjeru za svakog uspješnog kandidata/kinju izvršit će nadležni sektor Ministarstva odbrane BiH, a zdravstveni pregled kandidata/kinja, koji uspješno prođu testiranje, obavit će nadležna ustanova u organizaciji Ministarstva odbrane BiH, navodi se u konkursu.

Školovanje kadeta na Vojnim akademijama Oružanih snaga Republike Turske traje pet godina. Na prvoj godini kadeti će učiti turski jezik, a za vrijeme školovanja osigurani su smještaj i ishrana u internatu Vojne akademije. Po završetku školovanja kadeti će biti primljeni u profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH - potporučnik, odgovarajućeg roda - službe.

Konkurs, za koji je prijave potrebno poslati u roku od 15 dana od dana objavljivanja, objavljen je na sajtu Ministarstva odbrane BiH.

komentari (0)