Mirni protest "Stojimo uz Ukrajinu“ u glavnom gradu BiH: Sarajlije poslale poruke podrške hrabrom narodu Ukrajine

BiH 09.04.2022, 14:02
Mirni protest "Stojimo uz Ukrajinu“ u glavnom gradu BiH: Sarajlije poslale poruke podrške hrabrom narodu Ukrajine
© AA

 Slobodoljubivi narod Sarajeva i Bosne i Hercegovine stoji uz narod Ukrajine. Sve izbjeglice koje žele doći u Sarajevo, naše kapije i naše ruke su širom otvorene, poručeno je danas sa mirnog protesta građana Sarajeva pod nazivom "Stojimo uz Ukrajinu“, kojim su iskazali podršku narodu Ukrajine.

Brojni građani okupili su se danas u podne na trgu "Suzan Sontag“ ispred Narodnog pozorišta Sarajevo kako bi zajednički poslali poruku kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu i izražava solidarnost sa narodom Ukrajine. Organizatori su Centar za postkonfliktna istraživanja i partnerske organizacije civilnog društva.

Poruka podrške iz Sarajeva poslana je u momentu kada se obilježava 30 godina od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ispred Narodnog pozorišta danas su se mogli vidjeti transparenti poput "Zaustavite Putina“, "Zaustavite rat“, "Mir“, "Slava Ukrajini“, "Sarajevo je uz Kijev“, a brojni građani nosili su zastave BiH i Ukrajine.

Prva se obratila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zahvalivši svim prisutnim građanima što danas, kako je kazala, zajedničkim snagama iz Sarajeva šalju poruke podrške hrabrom narodu Ukrajine.

- Šaljemo podršku narodu koji preživljava nešto slično onome što smo mi preživjeli 90-ih godina. 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade u historiji moderne civilizacije, mislili smo da rat i agresija nikada više neće biti nešto što će desiti u Evropi. Nažalost, nije to istina, poručila je Karić.

Gradonačelnica Karić je tokom emotivnog obraćanja naglasila kako narod Ukrajine danas preživljava strašne patnje.

- Slobodoljubivi narod Sarajeva i Bosne i Hercegovine stoji uz narod Ukrajine. Sve izbjeglice koje žele doći u Sarajevo, kao gradonačelnica želim poručiti da su naše kapije i naše ruke širom otvorene. Zahvalni smo svima koji su 90-ih godina otvorili svoje ruke i prihvatili naš narod, isto tako smo mi spremni prihvatiti sve ljude koji su u muci, boli i patnji. Za našu djecu, za našu bolju budućnost danas šaljemo snažnu poruku da je za Sarajevo i BiH najvažnije da imamo mir i stabilnost. Mir želimo čitavoj Evropi i čitavom svijetu. Živjelo naše Sarajevo, živio Krijev, živjela Bosna i Hercegovina, živjela Ukrajina u slobodi, zaključila je Karić.

Serhii Miniailo, otpravnik poslova ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini, kazao je kako zna koliko su aprilski dani značajni za Sarajevo i BiH, te zatražio od prisutnih da minutom šutnje odaju počast svim borcima koji su za slobodu svog naroda dali ono dragocjenije, svoj život.

Kazao je kako su milioni Ukrajinaca prestali da se čude akcijama moskovskih hordi koji su nasrnuli na Ukrajinu sa ciljem da ubijaju, pljačkaju, siluju i uništavaju sva živa bića. Poručio je kako će doći vrijeme polaganja računa, i vrijeme osvete.

- Želim svima zahvaliti što niste ravnodušni, što ste pronašli svoj način da pokažete da vam nije svejedno kada okupator upada u tuđu zemlju i nastoji da oduzme ono glavno što ima čovjek, to je pravo na život. Vaše prisustvo ovdje je manifestacija vaše borbe, borbe protiv onoga što je već bilo, borbe protiv onoga što se može ponoviti, a to je borba protiv bombardovanja bolnica i škola, vrtića i domova, evakuacionih i humantarnih konvoja. Borba je za bolju budućnost, za vašu djecu i svih vas. Ne sumnjam da ćemo pobijediti u borbi protiv ovog zla, jer istina je na našoj strani. Zajedno do pobjede. Živjela Bosna i Hercegovina, slava Ukrajini, poručio je Miniailo.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorista Sarajevo, poručio je kako je očigledno da svijet nije izvukao pouke iz opsade gradova u BiH, te da se kroz rat u Ukrajini vidi da se historijske matrice ponavljaju.

- Medijski i diplomatski narativ ruskih agresora o borbi sa ‘neonacistima u Ukrajini’, identičan je onome o borbi protiv Srba protiv ‘islamskih fundamentalista u BiH’. Ratna propaganda o granatiranju sopstvenih civila i žrtvovanju gradova već je viđena prije 30 godina kod nas, rekao je Mustafić, te dodao: "Naš današnji skup je dokaz Ukrajincima da nisu sami, da se oni bore ovog momenta za sve nas, koji znamo koliko je važno boriti se protiv fašizma. Mi ga u BiH nismo porazili. Vidljiv je na svakom koraku, onaj iz 90-ih, na ulicama nekih balkanskih susjednih država kao i, nažalost, nekih bh. gradova sa oslikanim muralima Putinu i ratnom zločincu Mladiću. To čine oni koji podržavaju autokratski režim Ruske Federacije, slave rat i navijaju za krv i naslilje”.

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja, osvrnula se na jučerašnji stravični zločin na željezničkoj stranici u Ukrajini.

- Te scene podsjećaju nas na Markale 1, Markale 2, na u ulicu Vase Miskina. Podrška Ukrajini danas nije pitanje ideje, to je naša obaveza. Podrška Ukrajini danas je podrška svim žrtvama i preživjelim koji su osjetili i dalje osjećaju nepravde, zločine i genocid. Od BiH, Ruande, Sirije, Jemena..., kazala je Šarić.

Pozvala je Sarajlije da se uključe u humanitarne akcije, kao i Vijeće ministara BiH da promijene status ukrajinskih izbjeglica u BiH, jer prema važećem zakonu u toj zemlji mogu boraviti 30 dana.

Program je završio izvedbom violončelistice Belme Alić, piše AA.

komentari (0)