Mirsad Purivatra odlazi s pozicije direktora SFF-a

Dodao je da je kao direktor Festivala imao čast i zadovoljstvo da ugosti najbolje bh. i regionalne filmske autore, kao i neke od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice koji su postali svojevrsni ambasadori Sarajeva i SFF-a

BiH 14.02.2022, 09:47
Mirsad Purivatra odlazi s pozicije direktora SFF-a
© AA

Mirsad Purivatra, osnivač Sarajevo Film Festivala (SFF), napušta poziciju direktora Festivala koju je obnašao u proteklih 27 godina. Purivatra će ubuduće obavljati funkciju predsjednika Udruženja Obala Art Centar pod čijim okriljem djeluje SFF. 

- Ponosan sam na sve što smo napravili u proteklih 27 godina postojanja Festivala. Krenuli smo od nule, u vrijeme opsade našeg grada, a danas smo institucija na koju s poštovanjem gledaju i na koju rado dolaze filmski autori i filmska industrija regije i svijeta, rekao je Purivatra.

Istakao je da je to bilo putovanje na kojem su se susretali s mnogim izazovima.

- Uz timski rad koji je bio naša prepoznatljivost svih ovih godina, izazove smo pretvarali u uspješne projekte, uvijek iznova postavljajući i osvajajući visoke standarde. Svo ovo vrijeme bili smo posvećeni našoj misiji da otkrivamo, podržavamo i promovišemo domaće i regionalne filmske autore i industrije. Sretan sam što je SFF postao najznačajnija platforma za razvoj bh. filmske industrije i koprodukcije u regionu te samim tim i dio brojnih uspješnih priča o bh. filmu i filmu čitave regije. Posebno zadovoljstvo je spoznaja da je tim koji sam vodio protekle tri decenije Sarajevu podario jedan veliki brand koji ga širom svijeta promoviše kao grad kulture i filma, istakao je on.

Dodao je da je kao direktor Festivala imao čast i zadovoljstvo da ugosti najbolje bh. i regionalne filmske autore, kao i neke od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice koji su postali svojevrsni ambasadori Sarajeva i SFF-a. Među njima su Pawel Pawlikowski, Mike Leigh, Darren Aronofsky, Morgan Freeman, Nuri Bilge Ceylan, Angelina Jolie, Robert De Niro, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Brad Pitt, Gaspar Noe, John Cleese, Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Alejandro Gonzalez Inarritu, Alfonso Cuaron, Wim Wenders, Bono Vox i mnogi drugi", izjavio je Purivatra.

Purivatra će kao predsjednik Obala Art Centra i dalje raditi na strateškom razvoju SFF-a, javlja AA. 

- Odluku o promjeni pozicije donio sam sa iskrenim uvjerenjem da je ona ispravna i za mene i za festival. I dalje ću biti dio tima koji će voditi brigu o njegovom zdravom razvoju i svim strateškim pravcima djelovanja. Moja strast i energija ostaju i dalje vezani za projekte iz područja filma i kreativne industrije. Jedan od njih je već uspostavljeni kreativni hub Ponta Lopud, kaže Purivatra.

Na poziciji direktora Festivala Mirsada Purivatru će naslijediti Jovan Marjanović, koji je do sada rukovodio festivalskim Odjelom za industriju i bio ko-direktor SFF-a.

komentari (0)