Na današnji dan nastala Armija RBiH: Jaka lavlja srca golorukih bh. mladića branila svaki pedalj svoje domovine

Izrasla iz Patriotske lige, Zelenih beretki, Teritorijalnih Odbrana i drugih patriotrskih jedinica, Armija RBiH bila je jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH

BiH 15.04.2022, 10:01
Na današnji dan nastala Armija RBiH: Jaka lavlja srca golorukih bh. mladića branila svaki pedalj svoje domovine
© Twitter

Mjesec april. Samo mjesec nakon što je Bosna i Hercegovina proglasila nezavisnost.  To je mjesec i kada su članice Evropske unije, 6. aprila, priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. To je mjesec i kada je zrak sve više mirisao na ratna zbivanja, žrtve, patnje i razaranja. Tog aprila, 15. u mjesecu, 1992. godine formirana je Armija Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Predsjedništvo BiH 1. aprila 1992. godine proglasilo neposrednu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne Odbrane BiH. Već nekoliko dana kasnije, Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o ujedinjenju svih oružanih snaga na teritoriji BiH u Oružane snage. Pod njihovim zapovjedništvom trebale su se staviti: Patriotska liga BiH, Zelene beretke, Teritorijalna Odbrana BiH, HVO i druge. 

Tako je, 15. aprila 1992. godine nastala i Armija BiH koja je nekoliko mjeseci kasnije, 4. jula iste godine nazvana Armijom Republike BiH.

Izrasla iz Patriotske lige, Zelenih beretki, Teritorijalnih Odbrana i drugih patriotrskih jedinica, Armija RBiH bila je jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Najzaslužnija je za odbranu BiH.

Dok su sa jedne strane agresorske snage preko Drine pokušavale osvojiti i uništiti sve što se našlo pred njima, sa druge strane teritoriju su branila jaka lavlja srca golorukih bh. momaka. Snove, maštanja i nade ostavili su negdje po strani a sa puškama i rovovima zamijenili svoje domove i dotadašnje živote.

Za odbranu Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine hiljade nedužnih ljudi, boraca platilo je svojim životom. Hrabri momci sa Vrhovnim zapovjednikom predsjednikom Republike BiH Alijom Izetbegovićem i prvim zapovjednikom Armije BiH Seferom Halilovićem, oslobađali su svaki pedalj oduzete zemlje i taman kada je Armija Republike BiH bila najjača, rat je prekinut, potpisivanjem Deytonskog sporazuma.

komentari (0)