Na utrkama ulicama Sarajeva oko 2.000 takmičara

BiH 18.09.2022, 12:03
Na utrkama ulicama Sarajeva oko 2.000 takmičara
© AA

Glavni grad Bosne i Hercegovine danas je bio domaćin polumaratona "Zajedno Sarajevom" kao i utrka "G-drive štafetni polumaraton" i "IntersportFunRun" na kojima je učestvovalo ukupno oko dvije hiljade takmičara.

Učesnici su startali u Ferhadiji, a cilj je bio kod Trga “Susan Sontag“ ispred Narodnog pozorišta. Utrke su održane u organizaciji Udruženja Marathon Sarajevo koje je bh. lider u organizaciji sportskih događaja.

Najbrži u muškoj konkurenciji na polumaratonu bio je Kenijac Stanley Kipruto kojem je ovo bila peta pobjeda u Sarajevu.

“Utrka nije bila teška, bilo je divno, uživao sam. Sretan sam zbog pobjede. Mnogo mi se sviđa Sarajevo. Uživam u ovom gradu. Doći ću i sljedeće godine“, rekao je Kipruto, piše AA.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Olivera Jevtić iz Srbije koja je nakon trijumfa istakla da je sretna svaki put kada dođe u Sarajevo.

“Doista sam ovdje uživala. Rekla sam idem na pobjedu i mislim da je ovaj današnji rezultat na nivou rekorda. Presrećna sam“, kazala je Jevtić.

Ena Tahirović, PR udruženja NGO Marathon, istakla je da ove godine imaju skoro pa rekordan broj učesnika u svim utrkama.

“Imali smo ukupno oko 2.000 učesnika, od toga u polumaratonu oko 800. Zaista smo zadovoljni odzivom i sretni smo da je trčanje postalo trend te da se ljudi okreću zdravom načinu života“, rekla je Tahirović, napominjući značaj bavljenja sportom i trčanjem za zdravlje:

“Imali smo učesnike od sedam do 77 godina. Drago nam je da smo danas iz Sarajeva poslali ovakvu sliku u svijet. U Sarajevu su danas trčali trkači iz 43 zemlje svijeta. Fali nam još Australija pa da zaokružimo cijelu planetu.“

Pobjednici u muškoj i ženskoj kategoriji u polumaratonu osvojili su po 1.000 KM, drugoplasirani 600 KM, a trećeplasirani po 400 KM.

Poslije utrka učesnici su imali priliku da uživaju u sjajnoj atmosferi na After Run partiju.

komentari (0)