Narodna skupština RS-a usvojila zakon o kriminalizaciji klevete

Zbog kriminalizacije klevete pobunili su se brojni predstavnici medija i domaće, ali i strane organizacije

BiH 20.07.2023, 16:07 22.07.2023, 11:33
Narodna skupština RS-a usvojila zakon o kriminalizaciji klevete
© AA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na današnjem glasanju izmjene Krivičnog zakona ovog bosanskohercegovačkog entiteta kojim se kleveta ponovo smatra krivičnim djelom. 

Za zakon je glasalo 47 poslanika od 63 prisutnih, a protiv je bilo njih 16.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je, obrazlažući prijedlog zakona, da je dekriminalizacija klevete dovela do toga da ne postoji krivičnopravna zaštita za klevete, javlja AA. 

"Iznošenje neistina i izlaganje poruzi je prevršilo svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja. Sloboda izražavanja je ograničena drugim pravima i ne smije se zloupotrebljavati. Čast i ugled ne mogu se staviti na niže mjesto na ljestvici u odnosu na bilo koje drugo zagarantovano pravo", rekao je Bukejlović.

Zbog kriminalizacije klevete pobunili su se brojni predstavnici medija i domaće, ali i strane organizacije. 

Novinari, medijski radnici, predstavnici civilnog sektora i građani, okupili su u utorak na Trgu Krajine u Banjaluci u znak protesta protiv prijedloga o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakona Republike Srpske.

"Prije dvije decenije RS je samo u jednom zakonu bila ispred zemalja regiona, čak ispred Federacije BiH. Danas, više od dvije decenije kasnije, vlast hoće da nam uzme jedinu stvar koja je bila ispred drugih, želi da kriminalizuje klevetu. Vlast RS je okrenula leđa Ujedinjenim nacijama, Vijeću Evrope, OEBS-u, Udruženju novinara BiH...", izjavio je tada član Kluba novinara iz Banjaluke i urednik portala Capital Siniša Vukelić.

komentari (0)