Naučni skup i izložba “9. januar – Put u genocid“

Bećirović je tokom obraćanja istakao da je vrlo važno naučnim činjenicama odgovoriti negatorima genocida u Bosni i Hercegovini

BiH 09.01.2023, 16:12 11.01.2023, 14:04
Naučni skup i izložba “9. januar – Put u genocid“
© AA

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prisustvovao je danas naučnom skupu 9. januar - Put u genocid, koji se održao u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Bećirović je tokom obraćanja istakao da je vrlo važno naučnim činjenicama odgovoriti negatorima genocida u Bosni i Hercegovini. 

- U vrijeme kada separatistički politički krugovi ciljano plasiraju raznovrsne neistine, falsifikate i podvale, veoma je važno da se naukom i naučnim činjenicama suprotstavimo negatorima genocida. Smatram da su naučni skupovi poput ovog današnjeg jako bitni jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju naše prošlosti, kazao je Bećirović.

Podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim 9. januar, takozvani Dan RS-a.

- Zločinačka politika razdvajanja bosanskohercegovačkih naroda i stvaranje paradržave na teritoriji Bosne i Hercegovine, projektovana i vođena iz Beograda bila je u suprotnosti sa domaćin pravnim sistemom i međunarodnim pravom. Zato je RS bila mrtva tvorevina i međunarodna zajednica je nikada nije prihvatila kao samostalnog međunarodnog subjekta. Današnje obilježavanje 9. januara u bh. entitetu RS stoga predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava Bosne i Hercegovine i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rekao je Bećirović u obraćanju.

Skupu je prisustvovao i Fadil Novalić, premijer FBiH. 

Novalić je istakao da neprijatelji Bosne i Hercegovine i danas pokušavaju prekrojiti historiju.

- Međutim, pokušavaju prekrojiti ono što se ne može prekrojiti, pogotovo kojekavim defileima i neustavnim proslavama. Šta danas slave u drugom entitetu? Projekat nastao na temeljima genocida, masovnih zločina, grobnica i agresije, kazao je Novalić.

Dodajući da se slavi dan koji je sudski dokazan kao neustavan, Novalić je kazao: "Ovaj skup je danas prilika da kažemo svima i pošaljemo poruku da mi nismo samo nijemi posmatrači. Mi moramo nastaviti vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da i oni konačno prestanu biti nijemi posmatrači i da se konačno zaustavi poricanje genocida i da se nepoštvivanje najviših sudskih odluka počne sankconisati."

Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva Federacije BiH, kazao je da je glavni cilj ovog skupa da se odgovori na pokušaje prekrajanja bliske prošlosti u BiH.

- Cilj ovog projekta je da damo doprinos borbi protiv lažiranja i prekrajanja bliske prošlosti i da prezentiramo javnosti posljedice koje je proizveo 9. januar, a to su agresija na Bosnu i Hercegovinu, genocid, ratni zločini, ubijanja, silovanja, progon civilnog stanovništva, spaljivanje kuća, kulturocid, urbicid, rušenje vjerskih objekata i otvaranje logora. Ignorisanje obilježavanja 9. januara, dana koji je trasirao genocid nad Bošnjacima u BiH, više nije dopušteno, rekao je Ćuprija.

Na naučnom skupu, kroz izlaganja učesnika i autentična dokumenta na izložbi, te prikazivanjem inserta iz istoimenog filma Avde Huseinovića, prezentirane su i razmjere zločina koje su se desile u BiH nakon 9. januara.

Radi se o primarnoj građi kojima su javnosti po prvi put predočeni veoma značajni dokumenti u kojima su nedvosmisleno prezentirane činjenice o “9. januaru“ i nastanku entiteta RS-a.

Izložba, koja postaje trajno vlasništvo Arhiva Federacije, nakon promocije u Sarajevu bit će promovirana širom države, ali i u Evropi i svijetu, saopšteno je iz Arhiva Federacije.

komentari (0)