Numan Kurtulmuš:“Bosna i Hercegovina će zauvijek biti nezavisna“

BiH 10.11.2021, 13:07
Numan Kurtulmuš:“Bosna i Hercegovina će zauvijek biti nezavisna“
© Balkan News

Zamjenik predsjednika AK partije u Turskoj Numan Kurtulmuš, prethodnih dana boravio je u Sarajevu, gdje je prisustvovao dženazi Hasanu Čengiću, jednom od osnivača SDA. Kurtulmuš je, tom prilikom, u svom govoru istakao kako će Hasan Čengić ostati upamćen kao čovjek koji se borio za oslobađanje Bosne i Hercegovine a u gostovanju na kanalu BalkaNA, YouTube kanalu Balkan News media centra, osvrnuo se i na odnos između Turske i Bosne i Hercegovine. 

Kurtulmuš kaže da se veza između Turske i Bosne i Hercegovine koja traje više stotina godina i  da se nikad, zapravo, nije ni prekinula. Istakao je kako su tragovi Osmanlija još uvijek vrlo prisutni u bosanskohercegovačkim gradovima, te da na ovim prostorima još uvijek postoje običaji Turaka i Osmanlija koji nisu napušteni, nego nastavljaju da žive u narodu Bosne i Hercegovine.

- Ovdje živi  narod koji mnogo liči na nas. Narod, koji ima običaje koji su poveznica sa nama, i naravno, mi Sarajevo i Bosnu Hercegovinu ne odvajamo od Anadolije, od naše zemlje, kazao je Kurtulmuš i dodao da se nada da se više nikad neće ponoviti nijedan rat, nijedan haos u BiH.

Da je narod Turske uvijek uz Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je i Kurtulmuš govoreći: „Odbrana Sarajeva je kao odbrana Istanbula“.

Turci su, kaže Kurtulmuš, narod koji mnogo daje na značaju Bosne i Hercegovine, narod koji želi da sačuva identitet i teritorijalni integritet BiH.

- Tako je bilo prije, i tako će biti i dalje, ističe Kurtulmuš.

Istakao je i da je mir na Balkanu važan za sve narode, te da od mira svi imaju korist, i Bošnjaci i Srbi i Hrvati.

- Sarajevo - Beograd autoput nije samo autoput, to je projekat mira koji će ujediniti narode Balkana, navodi Kurtulmuš, te dodaje da je Turska povodom toga započela određene radnje.

Kurtulmuš je rekao i da su prijetnje ratom koje neki političari koriste, neprihvatljive, te da su, također, ideje o razdvajanju vojske, neprihvatljive.

- Ukoliko bi se ponovo desilo krvoproliće na Balkanu, ne daj Bože, to bi donijelo štetu svim zemljama Balkana. Turska je na strani mira, na strani teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina će zauvijek na ovim prostorima biti nezavisna država, i turski narod je uvijek uz braću Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu. Ponovo to ovdje želim reći, mi smo uz Bosnu i Hercegovinu na svim poljima, sa svim našim mogućnostima, zaključio je Kurtulmuš.

Nudžejma Đukić/Balkan News

komentari (1)
Putin iz Tutin Prije 2 godina
Spavaš li mirno Vučiću