Obilježavanje Dana grada Sarajeva: Položeno cvijeće ispred Vječne vatre

BiH 06.04.2021, 10:13 28.04.2021, 14:41
Obilježavanje Dana grada Sarajeva: Položeno cvijeće ispred Vječne vatre
© AA

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

U centru grada okupile su se brojne delegacije koje su željele da podsjete na dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine. Među prisutnima su bili i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da mu je žao što se i ovaj 6. april, kao i prošle godine, obilježava u vrijeme pandemije.

"Želim da vjerujem da su pred nama puno bolji dani, dani u kojima ćemo sve lijepe događaje, koje smo ranije imali, nastaviti realizovati i dalje. Grad Sarajevo ima preko 500 godina dugu historiju. Grad Sarajevo je više puta bio napadnut, branjen i odbranjen i sigurno je da je Sarajevo grad nesalomljivog duha i takav će ostati i u godinama koje su pred nama", poručio je Skaka.

Programom obilježavanja Dana grada Sarajeva planirano je da se tokom dana položi cvijeće i oda počast šehidima i poginulim braniocima na Šehidskom mezarju "Kovači", Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. i Spomen-parku "Vraca",

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma, ksenofobije i mržnje prema drugom i drugačijem. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH.

Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.

komentari (1)