Obilježena 29. godišnjica stradanja civila na Alipašinom Polju u Sarajevu: Granatama prekinuti dječiji snovi

BiH 20.09.2021, 11:14 20.09.2021, 11:18
Obilježena 29. godišnjica stradanja civila na Alipašinom Polju u Sarajevu: Granatama prekinuti dječiji snovi
© AA

Na Trgu ZAVNOBiH-a, u naselju Alipašino Polje u Sarajevu, danas je obilježena 29. godišnjica stradanja šest civila, od kojih su troje bili djeca.

Obilježavanju događaja prisustvovali su članovi porodica ubijenih, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Grada Sarajeva, Općine Novi Grad Sarajevo te građani Sarajeva, koji su odali počast stradalim i položili cvijeće na spomen - obilježje.

Minutom šutnje i učenjem Fatihe prisjetili su se 20. septembra 1992. kada je agresor granatama ispaljenim s položaja Vojske Republike Srpske iz Nedžarića usmrtio dječake Samira Ibrahimagića (1983.), Enesa Muharemovića (1985.) i Adnana Mušanovića ( 1977.), te tri odrasle osobe - Zorana Drndelića, Željka Lovrića i Rasima Šaškića.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica podsjetio je da se na ovom mjestu dogodio jedan od mnogobrojnih zločina počinjenih nad građanima Sarajeva tokom agresije na BiH, javlja AA.

- To je potvrda da su se zločinci, agresori na BiH, naš grad, zaista služili svim sredstvima kako bi ubili što više nevinih. Iz tog razloga je ogroman broj i ubijenih građana Sarajeva, od kojih je 1.601 dijete. Djeca su zaista ubijana s namjerom, ciljano. I ovdje, kao i na drugim mjestima, ubijeni su tokom druženja, igre, rekao je Grabovica.

Dodao je da su "zločinci upravo kada ne bi bilo intenzivnih borbenih dejstava u takvim situacijama u najviše slučajeva ubijali djecu".

Poručio je da godišnjicu obilježavaju kako bi se sačuvala istina od zaborava i uspomena na stradale, njegujući na taj način kulturu sjećanja zbog mladih i budućih generacija.

Obilježavanju godišnjice masakra prisustvovali su i učenici OŠ "Fatima Gunić", koju su pohađala dvojica ubijenih dječaka, dok je najmlađi među njima, trebao da krene te godine u prvi razred.

komentari (0)