Održani novi protesti građana ispred OHR-a: Moramo imati građansku BiH

BiH 07.09.2022, 21:44
Održani novi protesti građana ispred OHR-a: Moramo imati građansku BiH
© AA

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu održani su novi protesti građana protiv mogućeg uvođenja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Na proteste je, ispred neformalne grupe građana “Restart“, pozvala Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a okupilo se nekoliko stotina građa.

Proteste je podržao i akademik Esad Duraković koji je pisao otvorena pisma visokom predstavniku Christianu Schmidtu da ne nameće izmjene Izbornog zakona BiH. Organizatori su pročitali i poruku koju je Duraković poslao jer lično nije mogao učestvovati na skupu.

Zornić je istakla da demonstranti ne traže i ne očekuju ništa od OHR-a, već da su se danas tu okupili kako bi izrazili svoju volju i da međunarodnoj zajednici poruče da ne dozvoljavaju nametanje nikakvih izmjena entitetskog Ustava Federacije BiH, niti Izbornog zakona BiH.

“Bosnu i Hercegovinu želimo onakvu kakva je opisana u mojoj presudi Evropskog suda za ljudska prava, gdje u članu 43 stoji da ona treba biti građanska, da svi budemo građani BiH i da kao takvi uživamo svi jednaka prava. Jedan građanin jedan glas, a svaka druga pripadnost, etnička, vjerska je privatna stvar svakog pojedinca koja me apsolutno ne zanima. Mi moramo imati građansku državu i imat ćemo je nakon 2. oktobra. Mi građani ne odustajemo, trenutno koristimo sva demokratska raspoloživa sredstva da odbranimo Bosnu i Hercegovinu, ako bude trebalo, spremni smo i na više. Odbranili smo je 1992., odbranit ćemo je i sada. To je moja poruka urbi et orbi“, kazala je Zornić, prenosi AA.

Podsjetimo da je Sud u Strazburu odlučio da je i Zornić onemogućeno da bude birana u dom naroda zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica jednog od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

Mirni protest je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a na jednom od transparenata ispisana je poruka “Minut do dvanaest: Pamtimo nepravednu prošlost – Gradimo pravednu budućnost!“.

Krajem jula su ispred OHR-a također su održani slični protesti na kojima se okupilo više hiljada građana, a podržale su ga i političke stranke sa sjedištem u Sarajevu.

U proteklom periodu visoki predstavnik Schmidt je pozivao na razgovore predstavnike političkih stranaka, kako bi se ustanovilo da li je došlo do pomaka oko eventualnog dogovora.

komentari (0)