Oružane snaga BiH spremne za finalno ocjenjivanje po NATO Konceptu operativnih sposobnosti

Kroz navedenu vježbu će se izvršiti provjera sposobnosti i spremnosti djelovanja pripadnika BGLP po NATO standardima od strane 20 ocjenjivača iz 11 NATO i partnerskih zemalja, kao i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH

BiH 24.08.2022, 15:57
Oružane snaga BiH spremne za finalno ocjenjivanje po NATO Konceptu operativnih sposobnosti
© AA

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, od 19. do 23. septembra 2022. godine na vojnom poligonu "Manjača" će realizovati petodnevnu vježbu "Kombinovani napor 22", s ciljem ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti – NEL 2. 

- Ocjenjivanje NEL 2, kroz realizaciju vježbe "Kombinovani napor 22", predstavlja završnu aktivnost obuke deklarisanih jedinica u okviru četverogodišnjeg plana obuke, s ciljem sticanja interooperabilnosti i spremnosti rada po NATO standardima. Uspješnim završetkom ocjenjivanja Oružane snage BiH od 2023. godine bi imale spremnu Bataljonsku grupu lake pješadije raspoloživu za NATO bazen snaga za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Kroz navedenu vježbu će se izvršiti provjera sposobnosti i spremnosti djelovanja pripadnika BGLP po NATO standardima od strane 20 ocjenjivača iz 11 NATO i partnerskih zemalja, kao i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH.

Oružane snage BiH su 2018. godine deklarisale BGLP, s ciljem dostizanja interoperabilnosti i borbene spremnosti sa oružanim snagama članica NATO saveza. Od 2019. godine deklarisane jedinice su uspješno prošle tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 (od ocjenjivača iz OS BiH) i NEL-1 (od ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja).

Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verifikuje interoperabilnost i operativna sposobnost deklarisanih jedinica za učešće u NATO vođenim operacijama, piše AA. 

Uspješnom realizacijom NATO ocjenjivanja nivoa 2 (NEL-2), BGLP OS BiH pridružila bi se NATO bazenu snaga koji broji više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja, raspoloživih za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama.

komentari (0)