Paljanska deklaracija procurila u medije: Aktivirat će se "pravo na samoopredjeljenje"

Predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer je u svom govoru u Parlamentu BiH izjavio da izvršnoj vlasti RS-a neće biti dozvoljeno da stvara paralelne državne institucije koje dovode u pitanje autoritet države

BiH 29.10.2021, 14:37
Paljanska deklaracija procurila u medije: Aktivirat će se "pravo na samoopredjeljenje"
© AA

Paljanska deklaracija, usvojena je 28.oktobra 2021. godine na Palama na sjednici Glavnog odbora SNSD-a, kako prenose mediji sadržavala je prijetnje protjerivanja državnih institucija Bosne i Hercegovine sa teritorija RS-a.

U tekstu deklaracije koju je objavila Istraga.ba navodi se da će se aktivirati "pravo na samoopredjeljenje", ukoliko se entitetu Republika Srpska ne dozvoli da preuzimanjem nekih državnih ovlasti poveća stepen autonomije  i da će se državne institucije "protjerati" iz RS-a.

Predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer je u svom govoru u Parlamentu BiH izjavio da izvršnoj vlasti RS-a neće biti dozvoljeno da stvara paralelne državne institucije koje dovode u pitanje autoritet države.

U deklaraciji, koju je SNSD usvojio istog dana na Palama odlukom Upravnog odbora, navedeno je da ukoliko se entitetu ne dozvoli da preduzme ove korake, a Republika Srpska bude sprečena da formira sopstvenu vojsku i visoki pravosudni sistem institucija, to će se raditi "na silu", a od sada državnim institucijama Bosne i Hercegovine neće biti dozvoljeno da poduzmu ove korake. Izjavljuje se da im neće biti dozvoljen rad u Republici Turskoj.

Političari RS-a napravili su prvi korak ka preuzimanju državnih vlasti nad entitetom donošenjem zakona o osnivanju Agencije za lijekove i medicinsku opremu Republike Srpske kao alternative Agenciji za lijekove i medicinsku opremu Bosne i Hercegovine.

komentari (0)