Panel i izložba povodom 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva

Ambasador Girgin je istakao da organizacija sprovodi edukativne aktivnosti koristeći ljubav u zemljama koje vole Turkiye te naglasio da su borbi protiv FETO-a pokrenuti brojni sudski procesi u mnogim zemljama iz različitih razloga.

BiH 15.07.2022, 12:23 15.07.2022, 16:14
Panel i izložba povodom 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva
© Balkan News

Povodom 15.jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva ali i šeste godišjice od pokušaja državnog udara u Republici Turkiye, u Sarajevu je održan panel na kojem su prisustvovali brojni gosti.

Ambasador Sadik Babur Girgin u svom govoru na panelu još jednom podsjetio da je FETo teroristička organizacija te da predstavlja prijetnju i za druge zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Navodeći da je snaga Turske važna i za bratske zemlje, Girgin je rekao da je najvažnija karakteristika FETO organizacije da je to podmuklo oruđe, bez karaktera kao i da se može pojaviti u svakom obliku te da za nju ništa nije sveto.

Ambasador Girgin je istakao da organizacija sprovodi edukativne aktivnosti koristeći ljubav u zemljama koje vole Turkiye te naglasio da se u borbi protiv FETO-a pokrenuti brojni sudski procesi u mnogim zemljama iz različitih razloga.

Podsjetivši da je ranije službu obavljao u Pakistanu, Girgin je naveo da i u toj zemlji djeluje teroristička organizacija FETO ali da je na inicijativu turskih vlasti, pakistanski Ustavni sud tu strukturu proglasio terorističkom organizaciju i spriječio širenje među pakistanskom omladinom.

Savjetnik za unutrašnje poslove pri Ambasadi Republike Turkiye Mehmet Erdugan na panelu je također podvukao da je pokušaj državnog udara, kojeg je izvela teroristička organizacija, crna mrlja u historiji turske demokratije. Također je dodao kako je narod ustao protiv krvave izdaje, poput rata u Canakkalama, Ratu za nezavisnost.

Rektor Necmettin Erbakan Universiteta Cem Zorlu na panelu je kazao kako se sa izrazom „džemat“ susreo još dok je bio u srednjoj školi.  

- Dopirali su do pametnih i inteligentnih učenika u Turkiye, i ne samo do njih nego i  studenata cijelog svijeta u kojima su tako razvijali ljubav prema Turkiye. Uvjeravali su da su poslanici Turkiye u inostranstvu. Kada sam se prvi put 1977. godine,  sreo sa njima imali su radikalni pristup religiji.  Njihove žene bile su burkama, nisu imali TV u kućama.  Kasnije se stanje promijenilo. Gradili su društvo oko vjerskih osjećanja i taj proces je postepeno evoluirao u drugi smjer, priča Zorlu rektor "Necmettin Erbakan" univerziteta.

Napominjući da je prelomna tačka FETO-a bio državni udar iz 1980. godina, Zorlu je naveo kako je FETO tada bio jedina vjerska zajednica koja je prošla bez štete. Rektor je dodao i kako je najjači period za FETO bila 2000. godina jer su se od jedne zajednice pretvorili u paralelnu strukturu.

Rektor Zorlu je dodao da je 15. juli nanio veliki udarac društvu i narodu te da se tragovi ne mogu izbrisati decenijama.

Na panelu je prikazan i dokumentarac kojeg su sinimili studenti Asocijacije alumnija Turkiye ( op.a TUMED), uz podršku TIKA-a, o noći 15. jula i onome što su preživljeli.

Nakon panela upriličena je dodjela nagrade za takmičenje na temu "Esej o 15. julu", kao i izložba fotografija AA o noći 15. jula koja je otvorena ispred Baščaršijske džamije.  

Izložba, organizirana je u koordinaciji s Ambasadom Republike Turkiye u BiH, a u organizaciji Instituta ”Yunus Emre”.  Izložbu su obišli zvaničnici nekoliko turskih institucija, uključujući ambasadora Turkiye u Sarajevu Sadika Babura Girgina.

Posjetiocima su dostupni i priručnici ”FETO, teroristička organizacija koja se skriva iza zloupotrebe vjere“ napisani na bosanskom jeziku, a u kojima su dostupne informacije o aktivnostima i prijetnji koju FETO predstavlja ne samo za Turkiye nego svaku zemlju u kojoj je aktivan.

Fotografije reportera AA zabilježene tokom pokušaja puča izložene su i u trgovačkom centru Sarajevo City Center (SCC), a godišnjica puča se obilježava i prigodnim transparentom na displeju objekta.

Piše: Balkan News

komentari (0)