PDP traži poništavanje rezultata izbora: "Jelena Trivić je pobijedila"

PDP i Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednicu Republike Srpske sinoć su proglasili pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom

BiH 03.10.2022, 13:25
PDP traži poništavanje rezultata izbora: "Jelena Trivić je pobijedila"
© AA

 "Mi ne odustajemo, Jelena Trivić je pobijedila na izboru za predsjednika RS-a", izjavio je danas Branislav Borenović, predsjednik PDP-. 

PDP i Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednicu Republike Srpske sinoć su proglasili pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom. Kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, a prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine on ima prednost nakon više od 80 posto prebrojanih glasova.

- Šta se to desilo tokom noći, ispitaćemo. Odustati nećemo. Pravni tim PDP-a priprema ozbiljne pravne radnje prema CIK-u BiH. Pogledajte, 30.000 nevažećih glasačkih listića prema jutrošnjim podacima CIK-a. Postoje ozbiljni osnovi da se ponište izbori za predsjednika u najvećem dijelu Republike Srpske, rekao je Borenović.

Prema njegovim riječima, Trivić je pobijedila, na uzorku od preko 72 odsto.

- Potom su počele da pristižnu nevjerovatne stvari, da Jelena ima nula glasova, da je u Doboju razlika 10.000 glasova, a na početku smo tamo bili egal, rekao je Borenović.

On je naglasio da je cilj stranke da se izbori za predsjednika RS-a ponište u najvećem dijelu entiteta, odnosno u velikom broju biračkih mjesta

- Hoćemo da imamo fer i poštene rezultate i da imamo istinu. Ako dozvolite izbornu korupciju onda ste dozvolili da korupcija uđe u sve pore društva, rekao je on.

Trivić je rekla da ovo nije bila samo krađa u Doboju, Zvorniku nego sveobuhvatan proces u mnogim opštinama u RS-u.

Istakla je da će tražiti da se izborni proces ponovi na nivou cijelog RS-a na osnovu velikog broja neregularnosti, čemu prethodi ponovno brojanje glasova.

- Možda nećemo uspjeti u ovom procesu u kojem ćemo ići do kraja, ali ćemo zadokumentovati svakog onog koje po nalogu radio ovakve stvari, jer ovo su krivična djela, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li će čestitati Miloradu Dodiku rekla je "na bazi svega što imamo nemamo razloga da čestitamo".

Istakla je da se ne bori za svoj politički rejting, nego za rezultate izbora odnosno da građani dobiju predsjednika za kojeg su glasali.

komentari (0)