Performans "Cvijet istine i nade" u Tuzli: Pričati o Srebrenici i mimo 11. dana u mjesecu

BiH 20.09.2022, 19:50
Performans "Cvijet istine i nade" u Tuzli: Pričati o Srebrenici i mimo 11. dana u mjesecu
© AA

Na Trgu slobode u Tuzli večeras je održan performans "Cvijet istine i nade" u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Performans su pripremili studenti Filozofskog fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, Pozorište mladih, uz angažman svojih profesora i asistenata, a nosilac aktivnosti bilo je Udruženje "Moja adresa Srebrenica".

"Po prvi put se na ovakav način sjećamo žrtava srebreničkog genocida i u okviru 27. godišnjica obilježavanja. Umjetnici raznih profila su učestvovali u pripremi i realizaciji performansa. Iduće godine ovaj performans u okviru 28. godišnjice genocida u Srebrenici planiramo organizovati u Sarajevu", kaže Nermin Alivuković iz Udruženja "Moja adresa Srebrenica".

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice Hamdija Fejzić zahvalio se organizacijama i pojedincima koji su pomogli i podržali održavanje performansa.

"Današnji performans 'Cvijet istine i nade' predstavlja novi umjetnički izražaj o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. 'Cvijet istine i nade' je prvi performans ovakve vrste i nije slučajno da je Tuzla odabrana kao grad u kojem će biti premijerno predstavljen. Tuzla za sve nas Podrinjce i sve preživjele žrtve genocida ima poseban značaj. Tuzla je mjesto našeg ponovnog rođenja nakon preživljene golgote i genocida. Tuzla i cijeli Tuzlanski kanton su s nama preživljavali svu našu bol. 'Cvijet istine i nade' je jedan od događaja u programu obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a iz jula 1995. godine, a ima za cilj da u saradnji s institucijama, ustanovama, organizacijama nizom događaja tokom cijele godine podsjećamo domaću i svjetsku javnost na genocid, njegove razmjere i posljedice", kaže Fejzić, piše AA.

Majke Srebrenice na Trgu slobode u Tuzli godinama svakog 11. u mjesecu podsjećaju domaću i svjetsku javnost na počinjeni genocid.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" ističe da je važno da se o Srebrenici govori i mimo 11. u mjesecu.

"Vrlo je važno da i mimo 11. u mjesecu pričamo o Srebrenici. Važno je da se ne zaboravi, jer ako se zaboravi onda se genocid može ponoviti. Vrlo je važno što se ovo događa u Tuzli, jer Tuzla je 1995. godine otvorila svoja vrata, Tuzlaci su nas primili kada smo došli. Hvala još jednom Tuzli i Tuzlacima i što su datum i koji nije vezan za 11. u mjesecu da se organizuje, da se pokaže čitavom svijetu da smo mi još tu, da čekamo istinu, tražimo pravdu. Sve što se obilježava to će se i pamtiti", kaže Munira Subašić.

Hasan Hasanović je preživio srebrenički genocid i u Memorijalnom centru je vođa tima usmene historije. Danas je na Trgu slobode u Tuzli održao i historijski čas.

"Treba više ovakvih događaja u svim gradovima u BiH, jer ćemo tako podizati svijest o počinjenom genocidu u Srebrenici. Moramo prenositi na mlađe generacije da znaju i da ne zaborave. To je bit svega", smatra Hasanović.

komentari (0)