Pismo Udruženja žrtava i svjedoka genocida Inzku: Nije korektno ni ljudski da se prekrši obećano

Ovo je posljednji mjesec mandata visokog predstavnika Valentina Inzka. A na njegovu poziciju od 1.augusta, stupa novoizabrani visoki predstavnik Chirstian Schmidt...

BiH 13.07.2021, 09:57 13.07.2021, 10:51
Pismo Udruženja žrtava i svjedoka genocida Inzku: Nije korektno ni ljudski da se prekrši obećano
© AA/Arhiva

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poslalo je otvoreno pismo Valentinu Inzku, visokom predstavniku u BiH u kojem se traži da donese zakon o zabrani negiranja genocida te visokog predstavnika podsjećaju kako je 2019. godine na obilježavanju godišnjice u Srebrenici obećao da će do 25. godišnjice genocida, odnosno do 11.jula 2020. godine, ukoliko Parlament BiH ne donese zakon, iskoristiti svoja ovlaštenja i proglasiti Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina.

- Zakon je spreman, čeka samo Vaš potpis. Učinite to za mir, za pomirenje. Učinite to za mir, za pomirenje, a posebno zbog obećanja koje ste dali na svetom mjestu za svakog Bošnjaka, za svakog ozbiljnog i normalnog čovjeka, navodi se u pismu.

 

 U pismu kojeg je uputilo Udruženje žrtava i svjedoka genocida, ističe se kako „nije korektrno, niti ljudski da prekrši obećano“.

- Uradile ste to, kao međunarodna zajednica, bezbroj puta, budite bar na kraju dosljedni principima koje zagovarate, zaključuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Podsjetimo,  ovo je posljednji mjesec mandata visokog predstavnika Valentina Inzka. A na njegovu poziciju od 1.augusta, stupa novoizabrani visoki predstavnik Chirstian Schmidt.

komentari (0)