Podžić se sastao sa predstavnicima turskih firmi MKE i ASFAT: Razgovori o modernizaciji OSBiH

Ministar Podžić je naglasio kako je Republika Turska jedan od najvažnijih partnera za BiH, na polju privrede i kulture, ali i vojnopolitičkih odnosa, posebno kao podrška Bosni i Hercegovini na putu članstva u NATO...

BiH 05.10.2021, 15:15
Podžić se sastao sa predstavnicima turskih firmi MKE i ASFAT: Razgovori o modernizaciji OSBiH
© AA

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je u službenu posjetu predstavnike turskih firmi sa područja vojne industrije MKE i ASFAT, kako bi se razmotrili neki od potencijalnih aspekata modernizacije Oružanih snaga BiH. 

Razgovoru je prisustvovao i pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić.

Delegaciju iz Republike Turske predvodio je turski vojni ataše u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, uz koga su bili direktor za razvoj poslovanja Ali Hakan Safak i glavni inženjer za istraživanje i razvoj Onur Yilmaz iz firme MKE te direktor za razvoj poslovanja Yusuf Calik i specijalista za razvoj poslovanja Yasin Arslan iz firme ASFAT.

Brigadir Tatar je ministru Podžiću izrazio saučešće zbog smrti kadeta OS BiH Saida Hasanovića u Turskoj te istakao tursku želju da se pomogne njegovoj porodici. Naglasio je kako vjeruje da će iznenadna smrt kadeta biti još jedan razlog jačanja prijateljskih odnosa BiH i Republike Turske.

Ministar Podžić je naglasio kako je Republika Turska jedan od najvažnijih partnera za BiH, na polju privrede i kulture, ali i vojnopolitičkih odnosa, posebno kao podrška Bosni i Hercegovini na putu članstva u NATO.

Prezentacije ovih i ostalih firmi turske vojne industrije trebale bi rezultirati realizacijom Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kojim se osigurava oko 45 miliona konvertibilnih maraka za podršku modernizacije OS BiH te dalje obuke pripadnika MO i OS BiH u Turskoj.

Nakon sastanka u MO BiH, predstavnici firmi MKE i ASFAT upriličili su prezentaciju i u Zajedničkom štabu OS BiH, javlja AA. 

komentari (0)