Počela vježba Oružanih snaga na Manjači: Učestvuje 1.050 vojnika

Cilj SEL-2 ocjenjivanja je da izvrši provjeru i ocjenu operativne sposobnosti deklarisane jedinice, odnosno da se u realnom vremenu izvrši uvježbavanje tehnike i procedurа koje se odnose na eventuаlno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju borbene spremnosti OS BiH sa NATO standardima...

BiH 06.09.2021, 13:56 06.09.2021, 16:08
Počela vježba Oružanih snaga na Manjači: Učestvuje 1.050 vojnika
© MOB/OSBIH

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), deklarisane jedinice OS BiH, danas je u kasarni „Mika Bosnić“, u Centru za borbenu obuku na Manjači, počela  četverodnevna vježba u cilju izvođenja SEL-2 ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), u kojoj učestvuje više od 1.050 pripadnika OS BiH.

Cilj SEL-2 ocjenjivanja je da izvrši provjeru i ocjenu operativne sposobnosti deklarisane jedinice, odnosno da se u realnom vremenu izvrši uvježbavanje tehnike i procedurа koje se odnose na eventuаlno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju borbene spremnosti OS BiH sa NATO standardima.

Smotru je izvršio komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, a istoj su prisustvovali zamjenik komandanta Operativne komande (OK OS BiH) za operacije brigadir Mirzet Lubenović, komandant Komande za obuku i doktrinu (KOiD) brigadir Slaven Blavicki, koji je ujedno i direktor vježbe.

Raport generalmajoru Radovanu Iliću o spremnosti jedinice za ocjenjivanje predao je komandant INF-L-BNG major Herić Enis. Тokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Za sve učesnike vježbe obezbijeđena su sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu, uz konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OS BiH tokom održavanje vježbe, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

 

komentari (0)