Počelo štampanje glasačkih listića za opće izbore u BiH

Arnautović je naglasio kako će postojati višestruka kontrola i nadzor nad procesom štampanja i pakovanja glasačkih listića, što uključuje 24-satni videonadzor kojem CIK može pristupiti u svakom trenutku bez obaveznog fizičkog prisustva u prostorijama kompanije, odnosno iz sjedišta CIK-a.

BiH 08.08.2022, 13:22 09.08.2022, 14:40
Počelo štampanje glasačkih listića za opće izbore u BiH
© AA

U pogonu štamparije Unioninvestplastika u Semizovcu, nadomak Sarajeva, danas je počelo štampanje glasačkih listića za opće izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 2. oktobra ove godine. 

Zvaničnom početku štampanja glasačkih listića u pogonu kompanije u Semizovcu prisustvovali su predsjednik Suad Arnautović i ostali predstavnici Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

- Danas počinje štampanje oko 14 miliona glasačkih listića, za šta će biti utrošeno oko 120 tona papira. Na glasačkim listićima će se naći 127 političkih subjekata, od toga 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 neovisnih kandidata, ukupno 7.257 kandidata, kazao je Aranuatović.

Podsjetio je kako je CIK ranijom odlukom, donesenom 7. jula, imenovao tim zadužen za praćenje i realizaciju usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za opće izbore 2022.

- Tim će pratiti i nadzirati nabavku, dopremanje, skladištenje i upotrebu papira s vodenim žigom i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića o čemu će pismeno izvještavati CIK, dodao je Arnautović.

Naglasio je također kako će postojati višestruka kontrola i nadzor nad procesom štampanja i pakovanja glasačkih listića, što uključuje 24-satni videonadzor kojem CIK može pristupiti u svakom trenutku bez obaveznog fizičkog prisustva u prostorijama kompanije, odnosno iz sjedišta CIK-a. Snimci videonadzora će biti sačuvani i predati CIK-u, piše AA. 

- Danas počinjemo štampati i glasačke listiće za birače koji će glasati putem pošte, izvan BiH. To će biti grupa naših birača koji će prvi dobiti glasačke listiće, daleko prije 2. oktobra kada će na redovnim biračkim mjestima glasati birači u BiH, pojasnio je Arnautović.

Dodao je kako je u subotu završen rok za podnošenje žalbi za one čije su prijave za izbore odbijene. Prema njegovim riječima, odbijeno je oko 10.000 prijava, a u tom procesu zaprimljeno je 350-400 žalbi.

- Mi ćemo sve procesuirati, gdje budemo vidjeli da je eventualno propust CIK-a ili da su stvoreni zakonski uvjeti da odobrimo, to ćemo odobriti bez slanja sudu, rekao je Arnautović.

Na pitanje novinara da li paket transparentonsti u izbornom procesu koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rješava pitanje manipulacija u kontekstu glasova putem pošte, Arnautović je odgovorio: "Uvođenjem aplikacije ‘e-izbori’ mi smo mogućnost manipulacije sveli na minimum. Ne znači da neće biti, može se teoretski desiti.”

komentari (0)