Pokrenuta peticija za hapšenje Milorada Dodika

BiH 26.07.2021, 10:26 26.07.2021, 10:40
Pokrenuta peticija za hapšenje Milorada Dodika
© Change.org

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko krajem prošle sedmice donio odluku kojima se zabranjuje negiranje genocida, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je peticiju o neprihvatanju Inzkove odluke. Nedugo nakon toga, bh.youtuber Amir Hadžić je pokrenuo peticiju za hapšenje Milorada Dodika, koji u svakoj prilici negira genocid u Srebrenici.

Peticiju naslova „Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran“, potpisalo je više od 36 hiljada ljudi, a ista je postavljena na stanici „Change.org“.

Također, kanadski Institut za istraživanje genocida traži Dodikovu smjenu.  Članovi Instituta za istraživanje genocida uputili su pismo kanadskom premijeru Justinu Trudeauu, zahtijevajući da Kanada poduzme korake i da razriješi Milorada Dodika sa mjesta člana Predsjedništva BiH te da mu ze zabrani učešće u politici.  Dodika su, opisali, kao prijetnju miru i sigurnosti, koji je oštro reagovao na zakon o poricanju genocida i prijetio raspadanjem Bosne i Hercegovine te proglasio da će entitet RS blokirati rad državnih institucija. Iz Instituta su istakli da bi to predstavljalo prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te su od čelih ljudi u Kanadi tražili da ga zaštite.

komentari (0)