Popravljen kvar u Bugarskoj, plin potekao prema Bosni i Hercegovini

Zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj postajala je bojazan da građani koji žive na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ostanu bez plina

BiH 03.11.2021, 14:16 03.11.2021, 14:33
Popravljen kvar u Bugarskoj, plin potekao prema Bosni i Hercegovini
© AA

Kvar na transportnoj trasi gasa u Bugarskoj je riješen i plin je potekao prema Srbiji, odnosno prema Bosni i Hercegovini, poručeno je danas na konferenciji za novinare o aktuelnoj situaciji u vezi sa snabdijevanjem gasom Federacije BiH, održanoj u sjedište Vlade Federacije BiH u Sarajevu. 

Predstavnicima medija obratili su se federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktorica Energoinvesta d.d. Sarajevo Bisera Hadžialjević i v.d. direktora BH Gasa d.o.o. Sarajevo Mihajlo Krmpotić.

Ministar Džindić je ponovio da je uzrok prekida isporuke gasa kvar na transportnoj trasi gasa u Bugarskoj.

- Međutim, prije deset minuta dobio sam informaciju od bugarskog resornog ministra da je kvar riješen i da je plin po potekao prema Srbiji, odnosno prema Bosni i Hercegovini, što je svakako dobro. U međuvremenu, kad se kvar desio, vrlo teško, ali smo uspjeli dogovoriti određene količine plina da ih dobijemo i da time zadovoljimo minimum potreba u gasnom sektoru Federacije BiH", kazao je Džindić na konferenciji za medije te dodao: "Održali smo zajednički sastanak sa svim akterima i s kantonalnim preduzećima, kao i s BH-Gasom i Energoinvestom. Pokušali smo dogovoriti prelaz na alternativna goriva i to smo uspjeli dogovoriti. Određene zaključke smo napravili", rekao je Džindić.

Istakao je da će se sutra održati tematska sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj će se, između ostalog, razgovarati i o aktuelnoj situaciji u gasnom sektoru.

- Jedan od zaključaka razgovora koje smo imali sa predstavnicima kantonalne vlade je da se iznađu rješenja za skladištenje prirodnog gasa za nepredviđene situacije. Vidjeli smo da jedan poremećaj na ovom gasnom toku može napraviti probleme ako nemamo neku sigurnu zalihu za određeni period. Problem koji se desio u Bugarskoj može se desiti bilo gdje. Šta bi bilo da se kvar desio u BiH? Stepen pripravnosti i održavanja moramo povećati na maksimalan nivo i interventno djelovati da se uradi sve što je potrebno da se produži vijek ovog gasovoda, rekao je Džindić, dodajući da je potrebno pronaći model vezano za moguću lokaciju i kapacitete da Federacija BiH, kako je kazao, "u slučaju ovakvih poremećaja može mirno spavati".

Jedan od zaključaka je da kompanije Energoinvest, Sarajevogas i Toplane usaglase način internih ušteda kako bi cijena koja je na tržištu porasla, ostala nepromijenjena za građane do kraja ove godine.

Hadžialjević je podsjetila da je kao rješenje dogovorena isporuka iz Srbije za BiH kako građani ne bi ostali bez plina.

- Mogli smo dobaviti gas interventno, kupovinom na tržištu od nekog trgovca. Oni se nalaze širom Evrope. Cijene koje su se u tom momentu javile bile su izuzetno visoke i način na koji se tehnički mogu napuniti gasovodi iziskuje nekoliko sati. Ono što je bilo najbrže jeste da Srbijagas ustupi određenu količinu gasa, rekla je Hadžialjević.

Pojasnila je da pitanje skladištenja gasa zahtijeva godine rada.

- Problem skladištenja iziskuje godine rada. Znamo da naš sistem ne dozvoljava da imamo ikakve rezerve i mogućnosti za interventne aktivnosti, ali moramo razmišljati kako djelovati ekspresno u ovakvim situacijama. Imamo jednu rutu, to je u Zvorniku, krak iz Mađarske je zatvoren. Energoinvest je kao glavni snabdjevač na dan kada se desila havarija u Bugarskoj zamolio da Gazprom nađe način kako će alternativno dostaviti gas, ali to nije bilo moguće, rekla je.

Krmpotić je također kazao da priča o skladištenju plina u BiH traje već 20-30 godina.

- Mi ako se odlučimo da krenemo u te projekte, to su projekti koji traju više godina. Ako sad krenemo da realizujemo neke projekte, za pet godina nećemo imati probleme koje sad imamo, rekao je Krmpotić.

Ministar Džindić je 1. novembra izjavio da je postignut dogovor sa Srbijagasom da BiH posude određenu količinu plina kako bi se prevazišao trenutni problem, a radilo se o 300.000 kubika.

Zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj postajala je bojazan da građani koji žive na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ostanu bez plina.

komentari (0)