Poruka podrške NATO-a Oružanim snagama Bosne i Hercegovine

Stoltenberg je rekao da je NATO prisutan na Zapadnom Balkanu od 1990-ih i da je pomogao da se zaustave dva rata i tou Bosni i Hercegovini i na Kosovu i u Srbiji

BiH 01.12.2021, 11:52
Poruka podrške NATO-a Oružanim snagama Bosne i Hercegovine
© NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je NATO posebno zainteresiran za prijetnje usmjerene ka Oružanim snagama BiH, odnosno istupanja RS-a iz Oružanih snaga BiH.

U Rigi, glavnom gradu Letonije, danas je održana prva sjednica sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare koju je jučer održao prije sastanka odgovorio je na pitanje šta je crvena linija za NATO u Bosni i Hercegovini i pod kojim uslovima će NATO intervenirati u Bosni i Hercegovini.

Stoltenberg je rekao da je NATO prisutan na Zapadnom Balkanu od 1990-ih i da je pomogao da se zaustave dva etnička rata u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i u Srbiji. Navodeći da NATO ima značajno prisustvo na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i da su zadovoljni bliskim radom NATO-a i Evropske unije u regionu, Stoltenberg je rekao da je ciljanje NATO-a od bliskog interesa za NATO.

Zbog toga smo zabrinuti zbog provokativne retorike gospodina Dodika i Republike Srpske. Nastavljamo podržavati sve napore za smanjenje tenzija i nastaviti povećavati kapacitete i podršku snabdijevanju Bosni i Hercegovini, rekao je Stoltenberg.

 

komentari (0)