Poručnik Mulić o školovanju u Turskoj: "Bila mi je čast predstavljati svoju državu na jednoj od najboljih vojnih institucija“

Saradnja između Oružanih snaga BiH i vojnih akademija u Republici Turskoj, potvrđena je 2007. godine novim sporazumom, i traje i dan danas, a od 1995. godine do danas stotine kadeta iz Bosne i Hercegovine je diplomiralo na turskim vojnim akademijama, te je veliki broj vojnika OSBiH završilo razne kurseve i obuke u Turskoj...

BiH 01.12.2021, 10:42 16.10.2023, 10:13
Poručnik Mulić o školovanju u Turskoj: "Bila mi je čast predstavljati svoju državu na jednoj od najboljih vojnih institucija“
© Balkan News

Na današnji dan, prije 16 godina formirane su Oružane snage Bosne i Hercegovine pa se današnji dan obilježava kao Dan Oružanih snaga BiH. Pripadnici i pripadnice OSBiH daju sve od sebe da svoju dužnost obavljaju časno i ponosno i na najbolji mogući način.  Tim povodom učestvuju na raznim obukama u zemljma širom svijeta. Jedna od tih zemalja je i Republika Turska. Saradnja između Oružanih snaga BiH i vojnih akademija u Turskoj datira još od 1995. godine. Cilj saradnje ove dvije države na ovako važnom polju jeste prije svega priprema Oružanih snaga za krizne, teške i vanredne situacije, kao i napraviti jake i spremne pripadnike i pripadnice Oružanih snaga, te ojačati saradnju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, na svim poljima.

Jedan od mladića, koji je zbog dobrog obrazovanja, ostavio svoju domovinu, roditelje i prijatelje, jeste i Smail Mulić, poručnik Oružanih snaga BiH.

Poručnik Smail Mulić obnaša funkciju oficira za odnose s javnošću u Zajedničkom štabu OSBiH, a njegova priča o uključenju u Oružane snage započinje još 2006. godine. Smail je tada, zahvaljujući svom ocu, otišao na srednjoškolsko obrazovanje u Tursku. 

Poručnik Mulić upisuje prvo vojnu gimnaziju, a 2011. godine, nastavlja svoje školovanje na Vojnoj akademiji kopnenih snaga u Ankari.

- Za mogućnost školovanja u prestižnoj vojnoj gimnaziji "Kuleli" u Istanbulu, te kopnenih snaga u Ankari, saznao sam od oca, koji je tekst konkursa Ministarstva odbrane BiH o školovanju kadeta u Republici Turskoj, slučajno pročitao u novinama, te mi predložio da apliciram na istu, kazao je Mulić za Balkan News.

Ono što je doprinijelo njegovoj odluci da sa svojih nepunih 15 godina ode u daleku zemlju na školovanje, jeste ljubav prema uniformi još od dječačkih dana, kao i ljubav prema sportu kojim se, također, bavio još od malena. Svjestan da će to biti velika odgovornost, poručnik Mulić je, ipak, odlučio da se bavi tim pozivom, i krenuo put Turske.

- Nakon uspješnog zadovoljavanja konkursa, 2006. godine uputio sam se zajedno sa jednim kolegom na školovanje u Republiku Tursku, što mi je predstavljalo posebnu čast i privilegiju da predstavljam našu državu na jednoj od najboljih vojnih institucija na svijetu, prisjeća se Mulić.

Poručnik kaže kako je to školovanje za njega bilo prelijepo i vrijedno iskustvo, koje je uz mnogo rada i odricanja proširilo njegove vidike. Prvu godinu vojne gimnazije su, ističe poručnik Mulić, učili turski jezik, usavršavali engleski jezik, te usvajali osnovne principe vojne terminologije i prakse.

- Vojna gimnazija je bila priprema za ono što nas sljeduje na vojnoj akademiji, navodi Mulić i dodaje da je sa daljim školovanjem 2011. godine nastavio na vojnoj akademiji kopnenih snaga  u Ankari koja je od svog osnivanja iznjedrila značajan broj turskih državnika, među kojima je i osnivač savremene Republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk, kazao je Mulić. 

Misija i zadatak vojne akademije je bio, ističe Mulić, izgradnja identiteta profesionalnog oficira i lidera osposobljenog i spremnog  za sve intelektualne i etičke izazove oficirskog poziva.

Na vojni sistem i režim se nije lahko naviknuti, ali Mulić, kaže, da on nije imao problema prilikom navikavanja na isti, te da taj režim donosi nove izazove i jača kadete mentalno i fizički za funkciju i poziv koji ih čeka nakon završene akademije. Sve što su naučili su, naravno, potkrijepili i praksom, te su imali razne vježbe, gdje su svoje znanje mogli pokazati i pretvoriti u taj praktični dio.

- Za napredak naših Oružanih snaga, veoma je bitno i usvajanje iskustava i znanja oružanih snaga drugih država, kaže Mulić, i dodaje da trenutno na školovanju u Turskoj ima 77 kandidata iz BiH.

- Oni u skladu sa NATO standardima dobijaju široki spektar znanja i imaju mogućnost da prilikom povratka u BiH ista prenesu na svoje kolege, kaže Mulić.

Međutim, vojna akademija je puno više od same vojne akademije.

- Na vojnim akademijama u Republici Turskoj se njeguje patriotizam i sve one osobine koje trebaju da krase budući oficirski kadar, navodi poručnik Mulić i dodaje: „Ako nešto želite da postignete u životu, onda trebate da izađete iz zone komfora.“

Mladi poručnik je bio istrajan u svom cilju i bio spreman na mnoga odricanja. Iako mu to nije bilo lahko kao dječaku sa 15 godina, ta odricanja su mu donijela mnogo toga.

Osim Republike Turske, poručnik Mulić je išao na obuke u druge zemlje, kao što je SAD. Svaka ta obuka i kurs ima svoje benefite i prednosti.

Poručnik Mulić kaže da je vojna akademija jedinstvena te preporučuje mladim osobama, koje imaju želju da idu u Tursku na obuku, da se upuste u tu avanturu koja će ih pripremiti za ono najteže, ali im i donijeti velike benefite u životu.

- Smatram da akademija nije samo fakultet već i životna škola. Obrazovanjem na vojnim akademijama proširujete svoje vidike i razvijate svoje mogućnosti i kvalitete za koje možda niste ni spremni, zaključio je poručnik Mulić za Balkan News.

Saradnja između Oružanih snaga BiH i vojnih akademija u Republici Turskoj, potvrđena je 2007. godine novim sporazumom, i traje i dan danas, a od 1995. godine do danas stotine kadeta iz Bosne i Hercegovine je diplomiralo na turskim vojnim akademijama, te je veliki broj vojnika OSBiH završilo razne kurseve i obuke u Turskoj.

Nudžejma Đukić/Balkan News

komentari (0)