Poslanici NS RS-a razmatraju prijedloge za ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice i akciza na naftne derivate

BiH 18.03.2022, 14:29
Poslanici NS RS-a razmatraju prijedloge za ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice i akciza na naftne derivate
© AA

U Banjaluci je danas počela 29. posebna sjednica Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na čijem dnevnom redu se nalazi jedna tačka: Informacija o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

Zakazivanje posebne sjednice zatražila je Vlada RS, koja u informaciji koja je pred poslanicima predlaže da se u parlamentarnu proceduru Bosne i Hercegovine upute prijedlozi za ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice i povećanje na 22 posto stope PDV-a na luksuzna dobra i usluge, kao i jednomjesečno ukidanje akciza za naftne derivate sa mogućnošću produženja ove mjere.

- Vlada RS predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od 0 posto na osnovne životne namirnice i viša stopa PDV-a od 22 posto na luksuzna dobra i usluge, uz temporalno ograničenje do 31. decembra 2022. godine, navodi se u informaciji.

Objašnjava se da bi se po sniženoj stopi PDV-a od 0 posto oporezivao promet dobara i usluga i uvoz lijekova, brašna, hljeba, mlijeka i mliječnih proizvoda, jestivih ulja, jestivih masnoća životinjskog i biljnog porijekla, soli, šećera, homogenizovana dječija hrana i opreme za novorođenčad, sjemena i sadnog materijala.

Predlaže se da se višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz visokokvalitetnih vina i alkoholnih pića, visokokvalitetnih cigara i cigarilosa, luksuznih parfema, toaletnih voda i kozmetike, uključujući proizvode za ljepotu i šminku, odjeće i obuće od krzna i kože reptila, nakita i srodnih proizvoda, satova i njihovih dijelova, vrhunskih električnih ili optičkih aparata, luksuznih vozila za prevoz lica na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i antikviteta, pirotehničkih proizvoda za vatromete, upaljača za cigarete od plemenitih kovina, luksuznih naliv pera i oružja.

U slučaju prihvatanja ovog prijedloga došlo bi do ukupnog gubitka prihoda RS-a za oko 94,8 miliona KM, odnosno do gubitka prihoda budžeta RS-a za oko 68,2 miliona KM.

Osim toga Vlada RS-a predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi prijedlog Zakona o akcizama u BiH, kojim će predložiti izmjenu člana 17 zakona, na način da iznosi akciza za naftne derivate iznose 0 KM po litri naftnog derivata, uz temporalno ograničenje na mjesec od 1. aprila, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.

- Ukupan gubitak prihoda zbog ukidanja akciza na naftne derivate iznosio bi 17,6 miliona KM za RS, odnosno 12,7 miliona KM za budžet RS-a na mjesečnom nivou, navodi se u informaciji koju razmatraju poslanici na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

O prijedlogu Vlade RS-a poslanici će se izjasniti odmah po završetku rasprave, piše AA.

komentari (0)