Potpisan koalicioni sporazum: Vlast čini 'osmorka', HDZ i SNSD

Dva i po mjeseca nakon općih izbora, koji su održani 2. oktobra, sporazum su potpisali predstavnici stranaka "osmorke", Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovih koalicijskih partnera – Nermin Nikšić, Dragan Čović i Milorad Dodik.

BiH 15.12.2022, 18:20 15.12.2022, 18:27
Potpisan koalicioni sporazum: Vlast čini 'osmorka', HDZ i SNSD
© AA

 Stranke "osmorke", HDZ i SNSD potpisali su koalicioni sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou u Bosni i Hercegovini, dokument nazvan "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022.-2026. godina", javlja Anadolu Agency (AA).

Dva i po mjeseca nakon općih izbora, koji su održani 2. oktobra, sporazum su potpisali predstavnici stranaka "osmorke", Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovih koalicijskih partnera – Nermin Nikšić, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Delegacije "osmorke", HDZ-a i SNSD-a održale su sastanak danas u Istočnom Sarajevu i Sarajevu prilikom čega su dogovorili državnu vlast.

Lider SNSD-a, koji je i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik rekao je da je uložen ozbiljan napor, brzina, razumijevanje i uvažavanje partnera koji su ušli u ovo sve kako bi došli do efikasnog formiranja vlasti.

"To je podrazumijevalo nekoliko osnovnih elemenata, a to je da pokušamo doći do efikasnog formiranja vlasti. Usvajanje nekoliko važnih dokumenata koji su važni za funkcionisanje BiH, od budžeta i nekih drugih dokumenata, razvojnih planova, deblokada planova... Mislim da smo izabrali i dobar dan, kada BiH treba da dobije kandidatski status (za članstvo u EU-u, op. a.). Imamo mi razlika oko NATO-a, ali niko nije napustio svoje pozicije oko toga. Ali smo smatrali da ne treba da gubimo vrijeme. BiH ima svoj plan reformi vezano za odbranu i saradnju sa NATO-om, ona će nastaviti da tako funkcioniše, kako je i do sada bilo", rekao je Dodik.

Kako je kazao, pregovarači iz "osmorke" su bili veoma uporni u nastojanju da obezbijede svoje pozicije, ali jednako i fleksibilni.

Mišljenja je da treba da zabilježimo da je na jedan neobično brz način za BiH došlo do konsenzusa i dogovora.

Dodik je kazao da treba da se formira Vijeće ministara BiH i da se bave svim operativnim pitanjima.

"Mislim da je prvi put urađeno da smo svi zajedno rekli da idemo dalje i da vidimo šta možemo uraditi. HDZ ima svoje pozicije oko NATO-a, oni smatraju da treba, 'osmorka' isto da treba, mi mislimo da ne treba. Imamo saradnje, plan reformi, ništa nismo mijenjali u tom planu reformi", pojasnio je Dodik.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da su dogovori postignuti u krajnje fleksibilnom odnosu.

"Mislim da je sporazum pravljen po sličnom konceptu kakav smo mi dogovarali za Federaciju BiH. Idemo sa popunom Vijeća ministara i glavni i ključni cilj koji smo obećali prijateljima iz EU-a, da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak. Iskorak pravimo", rekao je Čović.

Uvjeren je da se unosi nova dimenzija u njihov rad.

"Nakon dugo, dugo vremena, mi smo napravili partnerstvo i stavili ga na papir. Do sada su to bile iznuđene koalicije u kojima se ni u Vijeću ministara nisu mogle donositi odluke, jer je neko uvijek bio protiv, u Domu naroda, u Predstavničkom domu od dnevnog reda do dnevnog reda", kazao je Čović.

Govoreći u ime stranaka "osmorke", Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, kazao je da su se novi koalicioni partneri opredijelili da razlike ostave po strani i da se fokusiraju na ono oko čega se mogu dogovoriti i pokušaju vratiti nadu građanima ove zemlje.

"Fokusirajući se na razlike, kopajući svako sebi rovove, gradeći barikade između nas, ljudi odlaze iz svih dijelova BiH. Naše opredjeljenje je da sarađujemo, oko onoga oko čega se možemo dogovoriti, da se dogovorimo", rekao je Nikšić.

U potpisanom sporazumu, kako je ustvrdio, nema nikakvih tajni, radili su u kvalitetnoj atmosferi i on sadrži priču o evropskim integracijama, o vladavini prava i pravne države i socioekonomskih mjera.

Nikšić je poručio da je sigurno da se neće sve preko noći moći promijeniti i da BiH "neće od ponedjeljka imati pravnu državu".

komentari (0)