Potpisan memorandum o ukidanju viza između BiH i UAE

Memorandum koji stupa na snagu za 30 dana potpisali su ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministrica za međunarodnu saradnju UAE Reem Al Hashimi

BiH 06.11.2023, 11:47 07.11.2023, 13:10
Potpisan memorandum o ukidanju viza između BiH i UAE
© AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se danas sastao sa državnom ministricom za međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata Reem Al Hashimi sa kojom je, u duhu jačanja bilateralnih odnosa i postojeće saradnje između dvije države, potpisao Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade UAE o uzajamnom izuzeću od zahtjeva za ulaznu vizu. 

"Potpisivanjem Memoranduma državljani Bosne i Hercegovine koji su nosioci diplomatskog, službenog i običnog pasoša, s rokom važenja ne kraćim od šest mjeseci, izuzeti su od obaveze pribavljanja viza za putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dodaje se da svaka strana potpisnica Memoranduma dozvoljava drugoj strani potpisnici ulazak, izlazak i tranzit kroz teritoriju druge strane bez ulazne vize i bez naknade. Memorandum stupa na snagu 30 dana nakon potpisivanja, javlja AA. 

Konaković je tom prilikom istakao kako potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja istorijski događaj koji otvara put unapređenju međusobnog razumijevanja, razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj saradnji između BiH i UAE. Izrazio je spremnost za buduću saradnju dvije države ispunjenu zajedničkim prosperitetom i prijateljstvom.

Konaković boravi u UAE od 5. do 7. novembra, a tokom posjete će se sastati sa državnim ministrom za vanjsku trgovinu UAE Thanijem bin Ahmed Al Zeyoudijem.

komentari (0)